Una investigació conjunta del Cos Nacional de Policia i els Mossos d'Esquadra ha culminat amb la desarticulació a Girona d'una trama empresarial dedicada a simular contractes de treball amb la presumpta intenció d'accedir a prestacions i subsidis de la Seguretat Social. S'han detingut a un total de 43 persones que, previ pagament d'una quantitat econòmica, establien contractacions fictícies amb la finalitat d'acumular els mínims períodes de carència per obtenir els drets legalment establerts. Paral·lelament, la documentació era utilitzada per regularitzar la situació administrativa dels estrangers. La recerca s'ha desenvolupat en l'àmbit del conveni de col·laboració en matèria de lluita contra l'ocupació irregular i el frau al Sistema de Seguretat Social subscrit entre el Ministeri de l'Interior i el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.

Transvasament

L'operació policial es va iniciar a mitjan any 2012 amb la detecció, per part de la Inspecció de Treball de la Seguretat Social de Girona, d'una sèrie d'empreses que no presentaven activitat econòmica però sí un intens moviment de treballadors entre elles.

El seguiment de les empreses i els treballadors va permetre als investigadors seguir el rastre de la trama fins a localitzar al presumpte responsable, un empresari resident a la Bisbal d'Empordà. Directa o indirectament hauria donat d'alta a més de 160 treballadors a la Seguretat social de forma fraudulenta.

Els interessats, la majoria d'origen magrebí, abonaven entre 400 i 2.000 euros depenent si precisaven un informe de vida laboral fictici o un contracte de treball imprescindible per regularitzar la situació administrativa. El pagament es realitzava en metàl·lic en una sola vegada o prorratejat de forma mensual. El frau permetia als treballadors acumular els períodes mínims de carència per accedir la percepció de subsidis o prestacions per desocupació.

Han estat detingudes un total de 43 persones a les que s'imputen presumptes delictes de falsedat documental, frau a la Seguretat Social i afavoriment de la immigració il·legal. El frau ocasionat a l'erari públic supera el milió d'euros, originat per l'impagament de les corresponents quotes i pel cobrament de prestacions o subsidis de desocupació.

Per part de l'Oficina d'Estrangers de la Subdelegació del Govern a Girona es tramitaran les corresponents sol·licituds d'extinció o revocació dels permisos de treball o residència tramitats irregularment.

L'operació ha estat realitzada per agents de la Brigada Provincial d'Estrangeria i Documentació (UCRIF) de la Comissaria Provincial de Girona i de la Unitat Central de Blanqueig de la Policia de la Generalitat- Mossos d'Esquadra.