Les seccions sindicals d'UGT i CNT de guaites forestals a Girona denuncien que el Departament d'Interior està tancant torres de ?guaita, acomiadant treballadors i evitant cobrir les vacants que es produeixen, "factors que repercuteixen negativament en la operativitat" d'aquestes torres. Des dels sindicats consideren que aquesta disminució de recursos "s'utilitza com a excusa per tancar, any rere any" aquests punt de control d'incendis.

Els guaites forestals reivindiquen la seva funció doncs la seva tasca és fonamental alhora de detectar columnes de fum i donar l'avís als bombers per actuar. A ningú se li escapa que el temps entre la detecció i l'actuació és fonamental i pot suposar la diferència entre un petit foc i un incendi devastador.

Els sindicats recorden que resulta molt més barat mantenir les torres de guaita que apagar incendis, que requereixen sovint un gran desplegament de mitjans.

Des d'UGT indiquen que la Direcció General de Prevenció Extinció d'Incendis (DGPEIS) es va comprometre l'octubre de 2012 a convidar els representants dels treballadors a participar en l'estudi de viabilitat d'alguns punts de guaita i establir criteris per gestionar una borsa de treball per cobrir les vacants però "no tan sols no ha respectat els compromisos adquirits l'any passat sinó que sense cap criteri objectiu ha suprimit deu punts de vigilància al·legant que no són operatius".

A comarques de Girona queden ara mateix 11 torres de guaita, 8 menys de les que hi havia ara fa deu anys. A l'Alt Empordà en queden només la meitat, 3 de les 6 que hi havia l'any 2002.