El Departament d'Ensenyament desconeix quan es reprendrà l'ampliació de l'escola Alzina Reclamadora de Fontcoberta perquè depèn de les gestions que realitza l'empresa pública Infraestructures S.A. per trobar una empresa que acabi les obres, després que l'adjudicatària del projecte fes un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO). Els treballs es van aturar a l'abril, a poques setmanes d'acabar-se, i ara tant l'Ajuntament com l'associació de mares i pares d'alumnes reclamen una solució al Govern.

El director dels Serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, va remarcar que la fallida econòmica de l'empresa que va guanyar el concurs públic per fer l'obra és l'únic motiu de l'aturada dels treballs i no que s'hagi deixat de considerar prioritària. Bayot va incidir que el Govern actual "va prioritzar" l'ampliació de l'escola "pel coneixement que tenia del creixement de la població real a Fontcoberta", l'argument que esgrimeix l'Ajuntament per defensar-ne la necessitat. A més, el director territorial d'Ensenyament va afirmar que "aquest Departament i la meva responsabilitat és la que va dir endavant les obres".

D'aquesta manera, el màxim responsable de la Conselleria a Girona va deixar clar que no s'ha posat en qüestió la necessitat del nou edifici, frenat a l'abril quan faltava poc per acabar els espais mínims per poder-hi fer classe. En vista que no es concreta cap empresa ni calendari per continuar les obres, l'Ajuntament demana al Departament un esforç per completar l'equipament -deixant per a més endavant espais de tipus més auxiliar com els despatxos o la biblitoeca- i vol transmetre la seva petició a la mateixa consellera, Irene Rigau.

Ahir, Albert Bayot va respondre la petició expressada per l'alcalde de Fontcoberta, Joan Estarriola, recordant que quan CiU va accedir a la Generaltiat la construcció "tenia l'aprovació del Govern però no dotació pressupostària" i que la demanda d'ampliar l'escola va començar fa 9 anys; "del 2004 al 2010 qui tenia el poder i els diners no ho va resoldre, i nosaltres ho fem", va dir.

Fallida de l'empresa

Així, el projecte es va pressupostar en 3,4 milions d'euros i estava previst completar-lo aquest estiu, però -va lamentar el director territorial- "hem estat víctimes d'una situació que malauradament es dóna: que una empresa no pot acabar l'obra". La seva continuïtat -va afegir Bayot- ara depèn que Infraestructures S.A. trobi una via negociada de continuar els treballs sense haver-los de tornar a licitar, ja que això suposaria endarrerir encara més l'ampliació. L'últim contacte entre els Serveis territorials i l'empresa d'obres es va produir la setmana passada i, segons va informar Bayot, les gestions segueixen obertes "però no és fàcil". En cas que aquesta solució no prosperés, el Departament licitaria la part dels treballs que ha quedat pendent.

Tot i no estar en disposició de donar cap data ni de fixar cap calendari, Albert Bayot va assegurar que "es farà tots els esforços perquè s'intenti reprendre les obres aquest any".

Mentrestant, el responsable d'Ensenyament va explicar que un tècnic del Departament va visitar l'escola la setmana passada per comprovar-ne l'estat i es va decidir mantenir el mòdul prefabricat "per assegurar que el curs començarà amb normalitat" si l'ampliació s'acaba retardant uns mesos. Albert Bayot va treure importància a l'ocupació d'una part del pati per part del material d'obra i va aclarir que la vigilància de les instal·lacions noves que estan a mig fer va a càrrec de la constructora.