La coberta de la Plaça del Gra va ser construïda el 1886. Anys més tard, l'Ajuntament de Figueres en va impulsar el seu descobriment i la va destinar a mercat de cereals. El febrer d'aquest any es van desprendre algunes teules i la brigada municipal va haver d'actuar d'urgència quan es va localitzar el despreniment d'un cap de tauló que estava podrit i una part de l'empostissat de la taulada. En veure que no podien garantir unes condicions de seguretat raonables, l'ajuntament va decidir tancar la coberta de la plaça a l'ús del públic. A l'abril del mateix any es va procedir a retirar les teules, l'empostissat i les bigues de fusta per tal d'evitar possibles accidents.

Actualment, els tècnics municipals estan treballar per aconseguir una rehabilitació integral de la coberta. L'Ajuntament vol incorporar la plaça al centre comercial de la ciutat. Aquesta obra es durà a terme quan hagin finalitzat els tràmits d'aprovació definitius i s'hagi procedit a la seva contractació. Es té previst que comencin les obres a l'octubre d'aquest any, tindran una durada aproximada de quatre mesos, per haurien d'acabar el gener del 2014. Segons el projecte aprovat inicialment, el pressupost de les obres és de 300.000 euros amb l'IVA inclòs. Aquest estarà finançat íntegrament amb l'ajut de la Diputació de Girona.

Aprofitant aquestes obres de rehabilitació de la cobertura també es procedirà a ampliar la plaça. S'incorporarà un nou mobiliari urbà compost per jardineres, bancs, cadires i dues palmeres. A més, es col·locaran senyals verticals i horitzontals al voltant de la plaça. També es vol millorar l'ampliació de la vorera per instal·lar terrasses vinculades a restaurants i formar una plataforma enlairada a la cruïlla del carrer Rutlla per garantir una seguretat als vianants. L'ampliació de la vorera ja s'ha realitzat i les obres de la cruïlla es duran a terme entre el 16 de setembre i el 4 d'octubre. El pressupost establert és de 24.000 euros i serà assumit pel titular del restaurant.

L'Ajuntament ha pogut trobar la localització exacta dels dos accessos i de la planta del refugi de la Guerra Civil. Com que està en molt bones condicions, l'ajuntament el vol fer visitable i convertir-lo en un atractiu cultural, turístic i que actuï com a element patrimonial i de memòria de la ciutat. Aquest projecte encara està en fase d'estudi i no s'ha redactat, tampoc hi ha un calendari i pressupost establert.

Altres obres

Figueres disposa d'un Pla de Mobilitat Urbana que va ser aprovat pel Ple de l'Ajuntament l'abril de 2013. Aquest té com a objectiu ordenar la circulació del trànsit de vehicles particulars a partir d'una xarxa de distribució que impedirà que el trànsit circuli pel centre de la ciutat. Es vol desplaçar pel perímetre del centre històric el tràfic de pas de la ciutat, ja que no aporta res econòmicament i molesta els veïns. També es vol pacificar el trànsit donant prioritat als vianants sobre els vehicles mitjançant una reorganització dels sentits de circulació. Es vol aconseguir fer més atractiu el centre de la ciutat per a passejar, comprar, promoure l'activitat econòmica i millorar la qualitat de vida dels veïns.

Un dels projectes d'aquest pla és aplicar una xarxa d'aparcaments de rotació públics i privats i d'estacionament en calçada també rotatius. Com a complement, hi haurà informació en línia de les places que estan disponibles en cada un, des de les cinc entrades de la ciutat i els recorreguts per arribar-hi. Per altra banda, el carrer Concepció és un dels més recorreguts pels vianants. L'ajuntament el vol peatonalitzar per tal de canalitzar el trànsit de pas i dinamitzar l'activitat comercial.

També s'ha modificat el recorregut de l'autobús urbà de Figueres. S'ha aplicat un canvi de sentit de circulació en el tram del carrer Castelló entre els carrers Nou i Sant Antoni, convertint la Plaça Ernest Vila en un giratori. Aquesta acció permet reduir el recorregut dels autobusos urbans uns cinc minuts. Finalment, dins d'aquest Pla de Mobilitat Urbana s'ha dut a terme una simplificació dels semàfors de la Plaça de la Palmera. A l'eliminar la sortida dels vehicles d'aquest carrer s'aconsegueix una millora de la fluïdesa del trànsit. Els semàfors que es desmuntin seran traslladats a la cruïlla dels carrers Empordà i Damas Calvet, ja que és una actuació reivindicada.