El Govern de la Generalitat i les principals associacions municipals van rebutjar el projecte de llei local aprovat ahir pel Consell de Ministres, que l'Executiu català descarta aplicar ja que es regirà amb una normativa pròpia que aprovarà la setmana que ve.

A falta de poder estudiar a fons la reforma local del Consell de Ministres, la vicepresidenta del Govern i titular de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ja va avançar ahir que la llei que s'aplicarà és la catalana.

"S'aprovarà una reforma del món local catalana, que s'ha fet en consens amb el món local, i aquesta és la llei que s'aplicarà, la que desenvolupa l'Estatut", va dir.

Ortega va assegurar que es posaran "tots els instruments jurídics" per blindar l'autogovern català davant la possibilitat que es donin conflictes de competències, després d'admetre que té "poca confiança" en la promesa inicial del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, que es respectaria l'autonomia catalana en l'àmbit local. En aquest sentit, la vicepresidenta va advertir al Govern central que la reforma local presentada ahir pel ministre Montoro és un projecte de llei "de rang menor" a l'Estatut, que estipula que Catalunya té competències exclusives en l'àmbit local.

Ortega va criticar que la reforma del Govern de Mariano Rajoy "neix de la desconfiança del món local", mentre que el projecte català, segons va explicar, s'ha consensuat amb el món local i es basa en els principis d'"estabilitat pressupostària i el respecte a l'autonomia local".

En la mateixa conferència de premsa, el president de Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor, va afirmar que és un "dia trist" per al municipalisme, que se sent "atacat" per una normativa "recentralitzadora" que no respecta l'Estatut.

Per la seva banda, el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, va assegurar que els ajuntaments volen seguir gestionant els serveis com fins ara i va defensar que ho poden fer de forma eficient. En aquest sentit, Buch va criticar Montoro per haver "culpat de tots els mals" els municipis fa un any mentre que avui, després que el Consell d'Estat hagi forçat canvis en la reforma local, ha admès que els ajuntaments "ho fan molt bé".

El Consell de Ministres va aprovar l'avantprojecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local, amb el qual es pretén aconseguir un estalvi pròxim als 8.000 milions d'euros.