Els Marrecs de Salt han tornat a trencar els seus propis sostres i, ara sí, la feina feta dia rere dia a assaig s'ha materialitzat a plaça amb una emotiva tripleta de vuit descarregada (4 de 8, 2 de 8 amb folre i 3 de 8). "Independentment del castell en si, el global és el que ens fa créixer", deia ahir Pitu Masdevall, president de la colla saltenca, després de completar la seva millor actuació de la història.

El gran repte d'ahir a la plaça President Lluís Companys de Salt era descarregar la torre de vuit amb folre, un castell que requereix molta tècnica i molta gent pel fet de comptar amb aquest segon pis de pinya anomenat folre. Els Marrecs l'havien coronat l'any passat per Sant Narcís a la plaça del Vi de Girona i s'havien quedat amb l'espineta clavada. Ahir, durant una actuació tan important per a ells com és la de la Festa Major de Salt, van fer un pas més i van aconseguir descarregar el castell sense, aparentment, patir gaire. El folre va estar ben lligat i segur en tot moment i malgrat que el tronc va treballar durant la carregada, els seus integrants es van mostrar ferms durant la baixada.

Els Marrecs van donar exemple de maduresa castellera a plaça i només van deixar entreveure els nervis que comporta plantejar-se una actuació així durant la primera ronda. Van obrir actuació amb el 4 de 8, un castell que es pot considerar que Marrecs ja té consolidat. Paradoxalment, va ser aquest castell el que va fer suar més als de la camisa blava: després de desmuntar dos peus i fer baixar el tronc d'un tercer intent quan la canalla estava a punt de coronar-lo, els saltencs van plantar el seu primer castell de vuit. A partir d'aquí, els nervis es van quedar enrere.

A segona ronda va ser el torn del castell punta, el 2 de 8 amb folre. Marrecs van deixar el 3 de 8 pel final i el van descarregar amb solvència. Van tancar l'actuació amb dos pilars de cinc. Amb aquesta actuació completada, Pitu Masdevall assegura que ara l'objectiu és consolidar aquesta tripleta de vuit i créixer socialment.

L'altre gran èxit de la jornada se'l van apuntar els Xerrics d'Olot que, després de cinc anys sense intentar-ho, van aconseguir descarregar el primer 3 de 7 de la seva història.