En el ple del passat 11 de juliol, el Consell Comarcal de la Garrotxa va aprovar el Pla Especial Urbanístic del Centre de Gestió de Residus (CGR) de la Garrotxa. Amb els vots favorables d'una majoria molt àmplia dels membres del ple va prosperar la proposta, que ara es traslladarà a la Generalitat de Catalunya per a la seva aprovació definitiva. Voldria fer un esment i un agraïment a tots els consellers comarcals que hi van donar suport i, alhora, entendre que, per raons d'interès polític, no hagi pogut tenir un major consens.

El Consell ha culminat un procés iniciat l'any 2010 amb l'objectiu que la comarca pugui disposar d'un centre de gestió de residus, una infraestructura necessària per poder donar compliment al marc normatiu europeu sobre el seu tractament abans de l'entrada a l'abocador. Per tant, impulsar aquest projecte implica assumir la responsabilitat de governar i donar resposta, també, al mateix Programa de gestió de residus municipals de la Garrotxa i al Pla d'infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya.

Hi ha un segon aspecte que també cal explicar i que, en els moments actuals, encara pren més rellevància. El CGR, a mitjà i llarg termini, permetrà poder garantir un servei de gestió i tractament dels residus a costos assumibles pels municipis i, per tant, pels ciutadans. Renunciar a aquestes infraestructures ens obligaria a encarir els costos de transport i, per tant, el preu que tots nosaltres acabem pagant per aquest servei.

El Consell, com a promotor del projecte i d'acord amb l'Agència de Residus de Catalunya, ha seguit en aquest procés tots els passos que determina el marc legal vigent. Igualment, la ubicació proposada ha estat el resultat d'una exhaustiva anàlisi territorial, que ha rebut l'informe favorable dels diferents organismes competents en la matèria, tant en l'aspecte urbanístic com mediambiental. Si no hagués estat així, si el Consell hagués incomplert en la legalitat, a dia d'avui aquest projecte no hauria pogut avançar. A més del procés administratiu, el Consell Comarcal va crear l'any 2010 la Comissió de Seguiment on s'ha anat informant -i es continuarà fent- sobre tot allò referent al projecte a totes les parts implicades i a totes aquelles entitats i persones que han volgut participar-hi.

Tal com hem explicat, en aquests últims anys el Consell ha treballat amb l'objectiu de poder acomplir amb l'encàrrec de l'Agència de Residus i amb les necessitats del nostre territori. Per no interferir en aquesta feina, la nostra voluntat ha estat la de no entrar en cap polèmica política i menys amb el govern municipal de Sant Jaume de Llierca, ni tampoc la de buscar el protagonisme mediàtic. Amb aquesta voluntat no hem volgut respondre a les acusacions o a les insinuacions d'irregularitats que s'han formulat, ja sigui referides a la tramitació o d'altres de més gravetat que han apuntat directament contra els representants de la nostra institució. Aquesta manera d'actuar és lamentable i només puc o podem demanar que si algú creu que no s'ha actuat de la forma correcta que ho denunciï on pertoca.

Sóc plenament conscient que governar comporta prendre decisions que no agraden a tothom i que poden sorgir opinions diverses que sempre he procurat escoltar si s'expressen amb respecte, rigor i sense faltar a la veritat. Però en aquest procés per part d'alguns s'han creuat uns límits que no s'haurien d'haver traspassat. No tot s'hi val.

A partir d'ara, convido la gent que vulgui conèixer qualsevol aspecte relacionat amb el procés del Centre de Gestió de Residus a posar-se en contacte amb el Consell Comarcal de la Garrotxa, per tal d'atendre'ls i esvair qualsevol dubte que hi pugui haver sobre aquest projecte. Així mateix, el Consell Comarcal emprendrà les accions que consideri oportunes per informar els ciutadans de la Garrotxa de la manera com s'ha actuat en aquest tema. Per exemple, aspectes com les alternatives de la ubicació del CGR requereixen que totes les parts ?puguem exposar els arguments i les raons que han determinat una o altra elecció.

Tot plegat, amb la simple voluntat d'informar -i no desinformar- respecte a la feina realitzada per un equip tècnic a qui agraeixo la seva dedicació, professionalitat i compromís i per uns responsables polítics que ens ha pertocat impulsar-ho i assumir les responsabilitats de govern.