La Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) i el Sindicat d'Educació de CCOO presenten avui una queixa al Síndic de Greuges per les últimes retallades del Departament d'Ensenyament en programes per a l'atenció educativa d'alumnat amb discapacitat, inadaptació al medi escolar i amb risc d'exclusió social.

La setmana passada, CCOO va denunciar públicament més retallades en programes per atendre la diversitat, com són les Unitats d'Escolarització Externa (UEC) o les hores de vetlladores.

La secretària del Sindicat d'Educació de CCOO a Catalunya, Montse Ros, va lamentar unes noves restriccions que s'han detectat aquest juliol i va demanar a la Conselleria que prioritzés les beques menjador per als alumnes més necessitats i l'atenció als que tenen més dificultats educatives, abans que donar subvencions a les escoles d'elit que separen estudiants per sexes.

Pel que fa les retallades de les UEC -amb alumnes de tercer i quart d'ESO-, CCOO va calcular que la despesa per alumne es reduirà un 7,3%. Des del Departament d'Ensenyament es va admetre la reducció del pressupost destinat a aquestes unitats.

Respecte a l'atenció de les vetlladores, Ensenyament també va reconèixer que pot ser del 10%, però va apuntar que no és definitiu i que dependrà de les necessitats que es detectin a cada centre.

Ahir, Fapac i CCOO van anunciar que informaran d'aquesta situació al Síndic de Greuges per tal que intervingui, ja que consideren que "el Departament d'Ensenyament empitjorarà l'atenció educativa a l'alumnat amb discapacitat", així com també "a l'alumnat amb inadaptació al medi escolar i risc d'exclusió social".

Cúmul de retallades

Tant la federació d'associacions de pares i mares d'alumnes com el sindicat remarquen que aquestes retallades s'afegiran a les que ja s'han realitzat els cursos anteriors, que van exemplificar amb una reducció del personal docent de les Unitats de Suport a l'Educació Especial de Secundària en un 25%, la disminució de les hores destinades a la preparació de les classes o la no cobertura de les reduccions de jornada del personal auxiliar i educador d'Educació Especial.