La decisió del Consell Comarcal de la Garrotxa de tirar endavant amb la compra dels terrenys de Can Coma de Sant Jaume de Llierca per ubicar-hi la futura planta de triatge no ha agradat a l'Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa ni a la CUP, que demanen "transparència" en tot el procés. En un comunicat, valoren com a una "irregularitat" que se segueixi amb la tramitació de l'adquisició dels terrenys -l'últim ple del consell comarcal hi va donar llum verd- quan encara no s'ha donar resposta formal a les al·legacions presentades en el termini d'exposició pública del pla especial del nou centre de gestió de residus. També apunten que hi podrien haver "interessos particulars" en les inversions.

Des de l'Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa i la CUP, el fet que s'hagi tirat endavant amb la compra dels terrenys de Can Coma, valorats en prop de 410.000 euros, és una "nova irregularitat" en el procés de la futura planta de triatge. Recorden que el Consell Comarcal encara no ha donat una resposta formal a les al·legacions que es van presentar al pla especial, un procediment que no hauria de ser considerat com un "tràmit", assenyalen al comunicat, sinó que ha de servir per "preservar la transparència i la participació com a fonament de la bona gestió i la democràcia". També assenyalen que des de la societat civil s'han fet propostes que "milloren" el projecte així com "sistemes alternatius" que s'haurien de considerar.

En cas contrari, alerten que pot passar una situació similar a la planta de triatge de Lloret de Mar. L'actual president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, "qüestiona la planta un cop acabada i el fet que calgués fer-la". Concretament, citen les paraules del president quan la va valorar com a una "obra faraònica" alhora que va criticar que estigués nou mesos tancada després de finalitzar-se. "Aquest equipament ha costat 41 milions d'euros, però no rep prou brossa i no surt a compte el seu funcionament", denuncien les dues formacions en el comunicat.

Per altra banda, posen l'exemple d'una experiència modèlica que caldria tenir en compte com és la implementació a Celrà (Gironès) de la recollida porta a porta dels residus. Un sistema que, al seu entendre, permet generar més llocs de treball i "millorar notablement la ràtio de recupercació i de recollida selectiva".

La negativa a implementar mesures com aquesta per part del Consell Comarcal resulta "inversemblant" i i "obscura", segons la CUP i els ecologistes, que consideren que les decisions que estan prenent els membres del consell "van en la direcció equivocada". És per això, que demanen als alcaldes i al Consell Comarcal que "responguin exclusivament a l'interès públic" i exigeixen "transparència" en el procés. I és que consideren que hi poden haver "interessos particulars" que condicionen les inversions relacionades amb la futura planta de triatge i insisteixen que aquesta nova infraestructura és "del tot innecessària" i encara menys en uns terrenys a tocar del riu Fluvià.

L'alternativa proposada per l'Ajuntament

Els terrenys escollits pel Consell Comarcal de la Garrotxa són rústics i es troben al pla de Can Coma de Baix, una zona apartada dels dos polígons Politger que hi ha actualment i que l'Ajuntament de Sant Jaume no veu bé perquè asseguren que tenen problemes de permeabilitat i que podria afectar als aqüífers i al riu Fluvià. El consistori també veu com a un inconvenient el fet que no hi hagi els accessos necessaris ni estigui connectat amb l'altre polígon, entre d'altres aspectes.

Com a alternativa, el consistori defensa que la futura planta es faci al polígon Pulitger i compta amb el suport d'entitats ecologistes, diversos partits polítics i sectors econòmics com la pagesia que també defensen la seva proposta. El seu alcalde ja ha advertit que si la Generalitat tira endavant el projecte de forma definitiva i sense tenir en compte les seves peticions, ho portaran als tribunals.