El grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya, a l'oposició a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, s'oposa a la creació d'una entitat municipal descentralitzada (EMD) per a l'Estartit. El portaveu republicà, Josep Maria Rufí, entén que aquesta figura és obsoleta i que la seva instauració provocarà conflictes amb l'Ajuntament. Esquerra afegeix que, en els dos anys i escaix de mandat que han transcorregut, l'equip de govern (CiU, LEST i PP) no els ha informat de res. Recentment, l'expedient d'aquest ens descentralitzat s'ha enllestit amb l'informe econòmic de la Diputació i ha arribat a l'Ajuntament. La intenció del govern és portar-la al ple de setembre perquè sigui ratificat.

Per ERC, no es compleixen cap de les condicions que poden portar a la creació d'una EMD i no hi concorren les circumstàncies de naturalesa geogràfica, històrica i econòmica necessàries. Per Rufí, "la seva creació comportarà una pèrdua de qualitat en la prestació dels serveis generals del municipi i la pujada d'impostos".

ERC aposta per potenciar el Consell Municipal i acusa LEST i CiU de buidar-lo de contingut i tractar-hi temes menors. Per Rufí "en temps de crisi, cal buscar fórmules per millorar la gestió, però mai per fer-la més complexa".

Buscar el consens

Els republicans expliquen que les EMD van ser creades per a la gestió de nuclis petits i aïllats de muntanya o d'antics municipis, bàsicament per a la ordenació de boscos i pastures comunals, cosa que explica que de les 63 existents a Catalunya el 95% són al nord de la demarcació de Lleida. A Girona no n'hi ha. A més, Rufí denuncia que són ens amb dèficits democràtics que es gestionen i administren com a òrgan unipersonal. En tot cas, el portaveu d'ERC reclama "el màxim consens dels grups municipals" en aquest assumpte i que s'informi a la població".

Per ERC, Torroella de Montgrí no es pot permetre crear noves capes de l'administració que burocratitzin més la gestió i que suposin la contractació de més personal.