L'equip de govern de l'Ajuntament de Banyoles s'ha compromès davant els partits de l'oposició a elaborar un informe que reculli tota la documentació sobre els convenis i l'adjudicació de subvencions a la Creu Roja, acompanyat de les pertinents justificacions econòmiques. El govern local, format per CiU i un regidor no adscrit a cap grup, es va comprometre a entregar aquesta informació al ple de setembre.

Junts per Banyoles, la CUP i ICV-Independents per Banyoles van fer una petició conjunta, en forma de prec, al ple celebrat dilluns a la nit.

Aquests partits van decidir reclamar la informació després d'haver-se fet públiques irregularitats en la gestió econòmica de l'entitat humanitària durant la presidència de Joaquim Homs, entre 2008 i 2011, i considerar insuficients les explicacions donades fins ara per l'Ajuntament.

El prec formulat pels grups de l'oposició, i que l'equip de govern va acceptar, demanava explicacions tant per no haver demanat acreditar l'ús de les subvencions com per "seguir amb la col·laboració econòmica amb una entitat que no complia els requisits administratius de justificació". Per fer aquesta última afirmació, l'oposició es va basar en els informes municipals de l'àrea d'Acció Social que així ho manifestaven i que estan inclosos en el sumari del cas.

La situació es va conèixer a finals de la setmana passada, en el marc de la investigació per l'acusació de presumptes abusos sexuals que recau sobre Homs, i divendres ICV ja va demanar explicacions i depuració de responsabilitats; dilluns, la CUP també va reclamar responsabilitats polítiques a l'Ajuntament de Banyoles, a més de denunciar "connivència" o "incompetència" en l'assumpte.

Tal com van expressar al ple, els partits de l'oposició consideren un greuge amb la resta d'entitats subvencionades pel Consistori, a les quals sí s'ha exigit justificar les activitats per a les quals reben ajuts. Per aquest motiu, els grups volen que l'equip de govern faci públic el resultat de l'informe que elaborarà perquè tota la ciutadania el conegui.

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va explicar que ja s'ha demanat un informe econòmic a l'àrea d'Intervenció -tal com informava Ràdio Banyoles- que retrocedirà més enllà del 2008, per tal de donar compte de tots els convenis subs-crits amb la Creu Roja.

Dilluns, l'Ajuntament i el Consell Comarcal del Pla de l'Estany van defensar l'activitat de la Creu Roja que ha estat motiu de conveni o subvenció i van aclarir que fiscalitzen el compliment dels acords que subscriuen amb les diferents entitats "però mai el seu funcionament intern i organitzatiu".