Els tres bars musicals de Platja d'Aro (Baix Empordà) clausurats per ordre judicial -el 900, el Gib's i el Little Gib's- hauran de continuar tancats com a mínim fins passat l'estiu. La jutgessa ha desestimat la petició perquè l'agost, mes en què els jutjats funcionen a mig gas, es consideri hàbil per resoldre el litigi. La situació encara s'enrevessa més si es té en compte que aquest és el segon cop que els tres locals han de tancar per complir la sentència, que es remunta a l'any 2008. La patronal del sector, la Fecasarm, critica la decisió del jutjat i assegura que els tres bars musicals ja acumulen pèrdues conjuntes d'un milió d'euros i mantenen sense feina els 40 treballadors que tenen contractats

Els tres bars musicals clausurats es troben al carrer Església de Platja d'Aro. L'any 2008, arran de diverses denúncies interposades per veïns de la zona, el jutjat va ordenar precintar-los perquè els hi faltava tenir en regla diverses llicències i papers. Els locals, en compliment d'aquesta sentència, van tancar durant diversos mesos del 2009 i van poder reobrir després que l'ajuntament els autoritzés l'activitat.

Aleshores, però, el consistori es va oblidar de comunicar aquest tràmit al contenciós administratiu Número 2 de Girona, que era qui portava el cas. I aquest 2013, el jutjat ha ordenat tornar a fer complir la sentència, sense donar per vàlides les llicències atorgades per l'ajuntament.

Els tres locals porten tancats des de principis de juny. D'aleshores ençà, els seus propietaris i la patronal del sector -la Fecasarm- han fet diverses protestes en contra de la situació, que els obliga a complir de nou la sentència. S'han recollit més de 4.500 firmes de suport, els amos dels locals han fet vaga de fam i també s'ha presentat un recurs davant del TSJC.

En paral·lel, tant l'advocat dels bars musicals com el de l'ajuntament van demanar a la jutgessa del contenciós que declarés el mes d'agost com a hàbil per resoldre el litigi. Segons sostenien, hi havia "motius d'urgència" per prendre aquesta decisió, perquè els locals facturen gran part dels ingressos de tot l'any durant l'estiu.

Ara, però, la titular del contenciós número 2 ha desestimat aquesta possibilitat. En una interlocutòria, la jutgessa ja hi tanca la porta d'entrada, perquè recorda que, com que s'ha presentat recurs davant del TSJC, és aquest tribunal qui ho ha de resoldre.

Però la resolució també va més enllà. "Amb la documentació presentada fins ara, tampoc seria possible accedir a la petició de reobertura", indica la interlocutòria. A partir d'aquí, la jutgessa repassa les proves de so que s'han fet a cada local i subratlla que els decibels excedien els límits permesos.

Més d'1 MEUR en pèrdues

La interlocutòria del contenciós, a la pràctica, suposa que el tancament dels tres bars musicals s'allargarà com a mínim fins a principis de setembre. La patronal del sector, la Fecasarm, critica la resolució judicial i argumenta que, al seu entendre, hi ha motius d'urgència per declarar que el mes d'agost fos hàbil per resoldre el cas.

"Ens trobem en època de màxima afluència turística i, per tant, les pèrdues econòmiques són molt quantioses", indica la patronal. Segons la Fecasarm, el 900, el Gib's i el Little Gib's acumulen ja pèrdues "superiors a 1 MEUR i tenen contractats 40 treballadors que actualment es troben sense feina".

La patronal de l'oci nocturn també posa en entredit els informes de mesura del nivell acústic en què es basa el jutjat, i sosté que els tres bars "compleixen la normativa vigent". "És més que evident que en el marc del context de crisi econòmica i amb l'índex d'aturats que hi ha actualment al país, no podem acceptar de cap manera (tot i que acatem) resolucions judicials amb aquest contingut", conclou la Fecasarm.