Catalunya ha estat el principal destí dels turistes estrangers fins a juliol d'aquest any, amb prop de 8,8 milions de visitants, gairebé una quarta part del flux total que ha rebut Espanya en aquests mesos, 34 milions, xifra que trenca el rècord establert el 2008. Amb un 5,1 % més que durant el mateix període del 2012, Catalunya lidera la llista de comunitats amb més turistes, per davant de les Balears, amb 6,2 milions fins a juliol (un 7,5 % més); Canàries, amb 5,8 milions (un 0,9 % més); Andalusia, amb 4,4 milions (un 3,6 % més), i la Comunitat Valenciana, amb 3,3 milions (un 11,8 % més).

L'empenta del mercat rus, principalment, i del francès ha propiciat les bones xifres revelades en l'enquesta de Moviments Turístics en Fronteres (FRONTUR).

Reaccions del Govern:

El conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, va assegurar que Catalunya pot batre aquest any el rècord de visites de turistes estrangers, encara que va evitar donar-ho per fet apel·lant a la prudència. L'any passat, Catalunya va ser la comunitat que més turistes estrangers va rebre, amb un total de 14,4 milions, un 9,9 % més que el 2011.

Puig va celebrar les darreres dades d'arribada de turistes que consoliden Catalunya com a líder d'aquest sector a nivell estatal amb 2,1 milions de visitants. Va declarar que "si no hi ha alguna cosa que alteri les tendències de les últimes setmanes aquest pot ser un dels millors anys de la nostra història, per no dir el millor". Tot i això, el conseller va preferir ser prudent "farem balanç a finals de temporada".

Puig va remarcar que la bona marxa del turisme prova la "solidesa" de l'oferta turística catalana, però més enllà de les xifres va ressaltar que la despesa per turistes també creix "un 14 o un 15 %". Tot i això, Puig va insistir que encara cal treballar per evitar que el gruixut del turisme sigui de baix cost i per potenciar el turisme de valor afegit. Segons el conseller, les empreses turístiques "han fet els deures" per diversificar l'oferta i apostar pel turisme de qualitat.

Fora de Catalunya

El mes de juliol també es converteix en el millor mes turístic de la història a Espanya, amb més de 7,8 milions de turistes, fet que suposa un repunt interanual del 2,9 % o 321.000 arribades més.

Els Països Nòrdics, Regne Unit i Rússia han estat els mercats internacionals que més han contribuït al creixement de turistes al juliol, mentre que els líders en arribades en termes absoluts van ser britànics, alemanys i francesos. El Regne Unit va emetre més de 8 milions de turistes a Espanya (un 23,5 % del total) en els set primers mesos de l'any mentre que Alemanya i França van ser els següents emissors, amb 5,4 milions (un 2,5 % més) i 5,1 milions (un ?5,2 % més) d'arribades cadascun.

Els Països Nòrdics es van posicionar en quart lloc amb gairebé 2,9 milions de turistes entre gener i juliol de 2013, un 18 % més, creixement només superat per Rússia, amb un 30,6 % de turistes. Entre gener i juliol, tots els mercats emissors van tenir una evolució positiva, excepte Itàlia i Portugal, que van registrar caigudes.