El sector calcula que més de la meitat dels apartaments turístics que es lloguen a les comarques gironines són il·legals. o, com a mínim al·legals. Amb la nova Llei de Turisme, d'ençà de finals de l'any passat els propietaris i les agències que lloguen pisos a turistes els han d'inscriure obligatòriament al registre. Fins ara, segons dades de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA), 7.061 apartaments de la demarcació ja formen part d'aquesta base de dades. I n'hi ha uns 10.000 més que s'hi inclouran en breu, perquè els ajuntaments -que són qui els inscriuen- no donen abast. El president de l'ATA, Marc Piferrer, alerta que a partir d'octubre des de l'associació denunciaran davant la Generalitat tots els qui no compleixin.

Primera província catalana

Amb aquestes xifres, Girona és ja la província que ja té més habitatges d'ús turístic legalitzats al registre de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, amb les més de 7.000 unitats abans esmentades inscrites actualment. Es calcula però, que el nombre real d'aquests habitatges és molt superior, i és per això que es continua fent campanya informativa per aconseguir el més aviat possible, tenir la totalitat del parc d'apartaments i habitatges, degudament registrats.

Des de l'Associació Turística d'Apartaments Costa Brava i Pirineu de Girona explicaven ahir que "s'informa i es recorda periòdicament als seus associats, la importància de tenir els seus allotjaments degudament inscrits, ja que la regularització permet oferir una garantia als usuaris, però també els propietaris, ja que es beneficiaran de la promoció a la Guia oficial d'allotjaments turístics de la Generalitat".

"A més a més, no fer-ho pot comportar sancions econòmiques, ja que la nova Llei de Turisme de la Generalitat obliga els propietaris d'aquests habitatges a informar l'Ajuntament per tal que aquest doni d'alta l'activitat i trameti les dades de l'habitatge a la Direcció General de Turisme, i que quedin inscrits al Registre de Turisme de Catalunya", van assenyalar els portaveus de la patronal del sector a les comarques de Girona.

Els apartaments turístics preveien per aquest agost una ocupació del 90% a les comarques de Girona, A l'espera de si les previsions s'han complert, si que se sap que el mes de juliol passat va ser força negatiu, amb un descens de les pernoctacions del disset per cent respecte el juliol de ?l'any 2012.