El director del Patronat de Turisme de Girona, Ramon Ramos, ha assegurat que el port de Palamós té potencial per convertir-se en port base de creuers però que pel fet de no ser espai Schengen no pot fer el pas. Ramos lamenta la "falta de voluntat política" de l'Estat per desencallar la situació que fa que, tot i que hi ha companyies interessades, no puguin iniciar les seves rutes pel Mediterrani des de Palamós. No ser espai Schengen suposa que Palamós no pot acollir turistes de fora de la Unió Europa si abans no han fet escala a algun altre port comunitari. Això evita, per exemple, que les companyies puguin organitzar creuers per a turistes russos, un mercat emergent a la Costa Brava.

Segons ha explicat Ramos, hi ha companyies que en diverses reunions s'han interessat per saber si s'ha solucionat aquesta situació perquè tenen intenció de planificar rutes que tinguin com origen el moll empordanès. Per això, el Patronat entén que en el moment que l'Estat desbloquegi la situació Palamós podria esdevenir port base de creuers.

Però abans cal que l'Estat inclogui aquest port dins l'Espai Schengen. Segons Ramos, Palamós ja disposa de l'espai adient per incloure els serveis policials i el material que s'hauria d'instal·lar al port (entre d'altres, escàners) i la Generalitat ja ha anunciat que té diners per pagar les obres que calgui fer. Ara bé, només falta que l'Estat ho autoritzi. Per això, Ramos entén que hi ha manca de "voluntat política" i que això està perjudicant el port.

El director del Patronat considera que Palamós fos origen de viatgers en creuer seria un revulsiu per al turisme rus, ja que podrien arribar en avió a l'aeroport de Girona i, directament, traslladar-se a Palamós per iniciar el creuer pel Mediterrani.

Ramos considera que l'aeroport de Girona "funciona bé" però insisteix que una gestió des del territori permetria negociar directament amb les companyies i aconseguir captar-ne de noves que poguessin oferir noves rutes. "Si la gestió es portés des d'aquí funcionaria millor", ha valorat.

No calen més carreteres

Alguns agents turístics del territori reclamen millores en la xarxa viaria gironina per ser més competitius, com és el cas dels hotelers de Lloret, que s'han queixat en reiterades ocasions que és una població turística molt potent però que no té cap enllaç directe ni per autopista ni per autovia. Per contra, el director del Patronat considera que no ara no és moment de fer grans inversions en carreteres perquè "hi ha altres prioritats".

Ramos afegeix que hi ha destinacions turístiques molt reconegudes mundialment com la Toscana on la xarxa de carreteres "està pitjor que aquí però és part del seu encant". Ramos apunta que als turistes que vénen a la Costa Brava "els encanta" circular per carreteres estretes d'un sol carril per arribar a alguns pobles de la costa.