El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, va confirmar que assistirà a la cadena humana per la independència, també coneguda com a Via Catalana, al seu pas per Figueres, localitat de la qual va ser alcalde fins l'any passat.

El president de la Generalitat, Artur Mas, no serà en la cadena humana de l'11 de setembre, encara que aquell mateix dia rebrà els organitzadors per expressar el seu suport a la iniciativa, a la qual ha donat llibertat als seus consellers per participar.

Vila va confirmar la seva assistència a través de la xarxa social Twitter i tot apunta a que hi haurà altres consellers formant aquesta cadena humana, organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per reivindicar la independència de Catalunya.

El conseller de Justícia, Germà Gordó, ja va donar a entendre fa uns dies que assistiria a la mobilització com a militant de CDC, partit que dóna suport a la iniciativa, de la mateixa manera que ho fa el Govern, encara que l'Executiu prefereix donar el protagonisme als ciutadans.

Algunes fonts apunten que altres consellers estarien predisposats a participar en la cadena, com el titular d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, o el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, la titular d'Educació, Irene Rigau, i la de Benestar Social i Família, Neus Munté, tot i que no han confirmat encara la seva presència.

En canvi, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el titular d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, no van revelar si participaran en aquesta mobilització popular prevista per a la tarda de l'11 de setembre, Diada de Catalunya.

Tampoc no s'han pronunciat encara els dirigents d'Unió Joana Ortega, vicepresidenta del Govern, i Josep Maria Pelegrí, titular d'Agricultura, a l'espera de l'executiva del partit de dilluns que ve, en la qual es parlarà de l'assumpte.

Pelegrí, que és també secretari general d'UDC, va demanar a principi d'agost que es canviés el lema de "Via Catalana cap a la Independència" per centrar la reivindicació en el "dret a decidir".

L'altre democratacristià del Govern, el conseller de l'Interior, Ramon Espadaler, va manifestar a principi de setmana el seu suport a la Via Catalana però va assenyalar que no hi podrà participar perquè haurà d'estar al comandament de l'operatiu de seguretat en una jornada festiva a Catalunya i en la qual s'estima que hi haurà una elevada mobilitat.

Cas similar és el del conseller de Salut, Boi Ruiz, que ja va dir que no tindria inconvenient a participar en la cadena humana però està per veure encara si ho podrà compaginar amb les seves responsabilitats al capdavant de l'operatiu d'emergències mèdiques.

D'una altra banda, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert (Unió), serà la tarda de l'11 de setembre al Parlament i no es descarta que pugui sortir en algun moment a l'exterior a saludar els diputats que estaran formant la cadena, però encara no hi ha cap decisió presa, segons fonts parlamentàries.