Tossa de Mar celebrarà un setembre més la campanya gastronòmica de "La Cuina del Cim i Tomba". El cim i tomba és el plat típic de Tossa. El seu origen es troba profundament arrelat a la tradició marinera de la vila. Abans, quan anar a pescar a la vela o a rem significava haver de ser fora de casa moltes hores, els pescadors de Tossa s'emportaven a la barca un fogó, un xic de carbó, un morter i una olla de ferro. En un cistell també hi carregaven patates, cebes, alls, tomates i pebrots, així com oli i espècies (sal, pebre, safrà, etc.) i el pujaven a bord. Quan arribava l'hora de dinar, dins l'olla hi posaven la ceba i les patates a rodanxes, el pebrot i la tomata trinxats i uns grans d'alls.

Llavors hi afegien el peix de la pescada, que sortia trencat de la xarxa i sabien que no podrien vendre (bastina, lluerna, aranya, rata, rap, gat, etc.), hi tiraven un bon raig d'oli, ho cobrien d'aigua i ho deixaven coure a foc ràpid. Mentre, agafaven un morter i hi feien un allioli negat ben abundant, que posaven per sobre del peix quan aquest ja era cuit, deixant-ho bullir tot junt de 2 a 5 minuts més. Tot seguit ho enretiraven del foc i ho tenien llest per menjar.

Des de fa 10 anys, un conjunt de restaurants de la vila, membres del col·lectiu de la Cuina Tradicional Tossenca, ofereixen durant el mes de setembre un menú especial amb un primer plat, el cim i tomba de segon plat, i unes postres. Els peixos que s'utilitzen a l'actualitat són el rap, el rèmol o turbot, el bacallà, i la bastina (rajada o escrita).

Els restaurants que participen en la present campanya són: Can Carlus, Can Pini, Capri, Castell Vell, Cuina de l'Àvia, El Portal, l'Àncora, Madrugada, Marítim, Minerva, Sa Proa, Santa Marta, Taverna de l'Abat, Túrsia, Victòria i Víctor.