L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández (PSC), ha anunciat que obre la porta a fer una consulta popular perquè els veïns del municipi es pronunciïn sobre tres temes en què hi ha certa polèmica. Segons el batlle, aquests tres temes que podrien ser objecte de consulta són la col·locació d'aparcaments als Ametllers, l'ampliació de la casa de colònies Albatros de Llafranc i la possibilitat de permetre que un nou hotel d'Aigua Xelida tingui una norantena d'habitacions en comptes de la vintena que li permet actualment el POUM vigent. Fernández ha destacat que "seria la primera consulta que es fa a Palafrugell" i seria la prolongació del procés participatiu que està duent a terme amb el tema del pressupost municipal. "Significa un canvi radical de la forma de gesitonar l'administració pública", ha afirmat l'alcalde palafrugellenc.

La intenció de Juli Fernández és fer la consulta quan finalitzi el citat procés participatiu per a la confecció del pressupost de l'Ajuntament. Així, segons el batlle, seria entre el desembre d'aquest any i el gener i el febrer del que ve. Que es porti a terme la consulta no és una decisió definitiva encara, però Juli Fernández ha manifestat que "un dels tres temes segur" que es portarà a votació dels veïns, i és el tema de permetre un hotel més ampli a Aigua Xelida. Dels altres dos, pot votar-se'n un, els dos o cap. Si es porta endavant aquesta iniciativa, tant si es vota un tema com dos o tres, la consulta de tot serà al mateix moment.

Sobre l'ampliació de l'hotel que preveu el POUM a Aigua Xelida, Fernández ha concretat que el planejament urbanístic preveu la construcció d'un hotel de dimensions petites (una vintena d'habitacions) amb qualitat mitja-alta. No obstant això, possibles promotors han plantejat a l'Ajuntament la necessitat d'ampliar el nombre d'habitacions fins a una norantena perquè l'establiment sigui rentable econòmicament amb la qualitat citada.

Fernández, en aquest sentit, ha manifestat que hi ha un cert sector de la població que considera que un establiment va contra el model turístic del municipi. Una mateixa posició que hi ha respecte de l'ampliació de la casa de colònies.

Finalment, l'aparcament dels Ametllers "es contempla fer en el pacte per la mobilitat". En aquest sentit, l'alcalde també vol veure què en diu la població de Palafrugell.

Entre els crítics amb els dos temes de l'allotjament hi ha el grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya, que considera que l'ampliació de casa de colònies i permetre fer un hotel més ampli va en contra del model turístic: "50 amus defensant un model d'hotels mitjans, liderats per famílies de Palafrugell que es desviuen per donar un servei de qualitat i omplir les seves 30-40 habitacions i ara ho volem canviar per competir en el mercat turístic mundial a preus barats?".