La Generalitat de Catalunya endurirà els requisits a complir per les empreses que vulguin efectuar prospeccions per extreure hidrocarburs mitjançant el mètode de la fractura hidràulica, l'anomenat "fracking", en territori català.

Així ho va anunciar el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, en comissió parlamentària, després que el grup de treball que el Govern va crear al febrer entre diversos departaments per fixar una posició sobre aquesta tècnica conclogués que es tracta d'una pràctica "poc recomanable" amb la tecnologia actual.

El conseller va precisar que l'Executiu modificarà la Llei d'urbanisme perquè les prospeccions no siguin "autoritzables" en sòl no urbanitzable.

També per dissuadir de la pràctica del "fracking", s'exigirà una declaració d'impacte ambiental i una autorització ambiental quan una empresa vulgui usar la tècnica de la fractura hidràulica per investigar l'existència d'hidrocarburs a Catalunya.

Puig va subratllar que el document dels experts sosté que Catalunya no disposa de recursos naturals que facin viable l'explotació de gas de roca mare, pel que l'interès energètic "no justifica els costos socials locals que podrien produir-se".

"El Govern descarta el fracking com a tecnologia aplicable en territori català", va resoldre Felip Puig, que va defensar que l'escassa projecció de rendibilitat econòmica impedeix que siguin "socialment acceptables" els costos ambientals derivats de la promoció d'aquesta tècnica.

La fractura hidràulica usa explosius i un fluid compost per aigua, sorra i productes químics a gran pressió per fracturar la roca i alliberar el gas. Per aquest motiu, es considera que ara mateix no és una tècnica recomanable.

Malgrat rebutjar el fracking, Puig va reconèixer que l'entrada al mercat del gas obtingut per aquesta tècnica perjudica la competitivitat de les empreses exportadores catalanes, amb elevats costos energètics, pel que va defensar per explorar en el camp de les energies alternatives per reduir la seva factura energètica.

En aquest sentit, Felip Puig va lamentar la falta de competències de l'Executiu català en l'àmbit energètic i va assegurar que un model propi permetria retallar la factura de les empreses exportadores fins a "dos dígits".

El PP, per les prospeccions

Des de l'oposició, la major part de grups van aplaudirt que la Generalitat desestimi la promoció del fracking a Catalunya, mentre que el PP va deplorar que el Govern descarti aquesta tècnica i va advocar per deixar que siguin les empreses qui decideixin si els convé o no invertir en prospeccions al territori català.

En els últims mesos, la Generalitat va anul·lar tant el permís concedit a l'empresa Teredo Oils Limited per investigar l'existència d'hidrocarburs en una àrea de 51.200 hectàrees de les comarques de la Garrotxa, Osona i el Ripollès, com l'autoritzat a una altra empresa, Montero Energy.