Àngel Noguer presideix l'Associació d'Apicultors gironins, una entitat que agrupa a 150 socis d'aquest sector. En aquesta entrevista exposa quina és la situació davant la detecció d'un focus de vespa asiàtica a la Garrotxa, un important punt de trobada d'apicultors.

Quina és la situació dels apicultors arran de la troballa?

Doncs estem preocupats. Les vespes asiàtiques es posen al costat de les caixes i quan les abelles arriben allà cap al vespre les cacen al vol, els hi tallen el cap i se les emporten. I no només afecten l'apicultura: també s'alimenten de carn, fruita, peix i altres productes del camp.

Com van saber que a la Garrotxa també hi ha vespa asiàtica?

Fa uns vuit o nou dies un dels apicultors d'aquesta zona propera a Sant Privat d'en Bas va enxampar un o dos exemplars. Vam portar-los al veterinari del departament d'Agricultura per analitzar-les, i ens va confirmar el que ja sospitàvem. Que a la Garrotxa hi ha un brot de vespa asiàtica.

Quants exemplars han trobat?

De moment, un o dos nius. Però el fet és que ja n'hi comencen a haver. No podem deixar que s'escampin perquè això pot suposar un greuge important per la mel que produeixen les abelles.

Des de la seva detecció han detectat algun dany als ruscs d'abelles?

De moment no, però la seva presència és perillosa pel que poden arribar a fer. Agricultura i els apicultors hem començat a fer batudes i a posar trampes per erradicar aquests animals i sobretot per enxampar les reines. Què passarà si les reines no apareixen?

Doncs que en uns quinze dies unes noves 200 vespes reina sortiran del niu i faran un forat per passar els mesos de fred. Quan arribi la primavera poden sortir i escampar-se perillosament per tota la província.

Hi ha molts apicultors a la Garrotxa?

De la nostra associació potser som una quinzena. Però a la Garrotxa també hi ha molts apicultors procedents de la Bisbal, de Girona i d'altres indrets de la província. També d'altres llocs de Catalunya, perquè la comarca és un punt habitual gràcies a la transhumància. Per tant, l'aparició de la vespa asiàtica ens preocupa perquè pot acabar afectant a tot un sector.