Ja hi ha el cos complet. La policia autonòmica, amb el suport de la unitat canina del cos, va trobar ahir un crani a la mateixa zona boscosa de Begur on dimecres dos joves de 37 anys que buscaven ferralla pels marges del carrer Platja del Racó van descobrir una bossa industrial amb el cadàver d'un home a l'interior. La zona es va pentinar a fons i si bé no es van localitzar armes de cap tipus que poguessin vincular-se amb la comissió d'un crim sí van recollir-se mostres que podrien resultar rellevants per a la investigació.

L'aparició del crani es va produir en el moment que els metges forenses es trobaven a l'hospital Josep Trueta de Girona realitzant radiografies a les restes humanes que hi havia a l'interior de la bossa, que encara no s'havia obert del tot per tal de preservar la posició en que havia quedat el cos. El fet va obligar de nou a mobilitzar la comitiva judicial dirigida pel titular del Jutjat d'Instrucció número 4 de la Bisbal d'Empordà per tal d'efectuar l'aixecament del crani i recollir els indicis localitzats a la zona, tasca que es va concloure passats dos quarts de quatre de la tarda.

El fet que no s'hagi obert la bossa on hi havia el cos humà -a excepció del cap- impossibilita saber encara si oculta algun element que permeti identificar la víctima o conté alguna prova que permeti dirigir una investigació criminal contra una persona concreta. I és que, de moment, no hi ha ni empremtes ni documentació que permetin saber de qui és el cos. El cadàver està en avançat estat de descomposició tot i que conserva la roba. Aquesta i les sabates marró que duia posades eren d'home.

L'Institut de Medicina Legal i Forense de Girona té previst començar avui l'autòpsia que tindrà com a prioritat extreure ADN per identificar el finat i determinar quant temps fa que va perdre la vida. Seguidament, es buscaran evidències de mort criminal i tractaran d'esbrinar quina va ser la causa de la mort. No obstant, la putrefacció del cos dificultarà aquesta tasca en tant que el pas del temps contribuiex a esborrar indicis.

La idea d'una mort violenta és palmària i, pel que ha transcendit fins al moment, es tracta d'un treball meticulós, a jutjar per la manera en com s'havia procurat l'ocultació del cos. Tot indica que la víctima estava embolcallada en plàstics precintats abans de ser introduïda en una bossa de brossa de mida industrial i arrossegada fins al talús on restava oculta sota un pi caigut que estava cobert amb fullaraca. Un indret prou recòndit com perquè ningú el trobés a menys que baixés expressament.

Primeres hipòtesis

L'obtenció d'ADN del cadàver permetrà determinar si es tracta de l'empresari alemany Rudolf Meurer, de 70 anys, que va desaparèixer a Pals el 13 de febrer de 2012. És la persona més propera a la zona on va trobar-se el cos que es coneix desapareguda. En cas que no ho sigui, s'ampliarà la recerca a altres muncipis i es compararà l'ADN amb el de la base de dades de la policia.