Els hotels i càmpings gironins que no obren tot l'any -la majoria del sector- reclamen a l'Estat que els deixi fora de la reforma energètica que ha començat a aplicar aquest agost. La nova normativa augmenta el cost que s'ha de pagar per la potència contractada, independentment de si es consumeix o no.

Això fa que els establiments també es vegin obligats a pagar aquest terme fix durant el temps que estan tancats (entre tres i sis mesos). El sector critica que la factura elèctrica els ha pujat de manera "desenfrenada" i que posa en perill la continuïtat de molts negocis. Com a exemple posen el d'un càmping d'unes mil parcel·les que ha vist com el rebut se li ha doblat (passant de 2.112 a 5.056 euros). La reforma energètica que ha tirat endavant l'executiu de Rajoy ha augmentat el cost de la potència contractada (els quilowatts). A la pràctica, això es tradueix en què, a cada factura, s'ha incrementat aquest terme fix. Tot i que, en paral·lel, el Govern espanyol ha abaixat el preu de la llum, aquest canvi s'ha convertit en un autèntic maldecap per al sector turístic gironí. Hotels i càmpings, doncs, paguen menys per l'electricitat que consumeixen. Però estiguin o no oberts, han d'afrontar aquest increment del cost de potència. Amb independència de si arriben o no a gastar els quilowatts que tenen contractats.

La Federació d'Hostaleria i la patronal FOEG asseguren que la nova normativa posa contra les cordes aquells establiments que només fan temporada. És a dir, la pràctica majoria, que acostuma a tancar entre tres i sis mesos cada any, aprofitant que les arribades de turistes cada cop es concentren més entre abril i octubre.

A les comarques gironines, el 40% dels hotels que hi ha estan tancats a l'hivern. Però si es posa el focus només a la Costa Brava, aleshores aquest percentatge augmenta fins al 70%. I pel que fa als càmpings gironins, vuit de cada deu opten per obrir només durant aquells mesos que fa bon temps.

Tant la federació com la patronal FOEG asseguren que la reforma energètica és un greuge més que s'afegeix a tots aquells que el sector turístic ha hagut de suportar d'ençà de l'arribada de la crisi. I per exemplificar-ho, el president de la patronal, Ernest Plana, va treure factures de càmpings gironins.

Encariments de fins al 140%

Així, un càmping de 200 parcel·les abans de la reforma pagava 263,34 euros al mes. Ara, però, n'ha d'abonar 632. I en el cas d'un càmping gran, de 1.000 parcel·les, la diferència de factura és "desmesurada", va afirmar Plana, perquè ha passat de pagar 2.112 euros a 5.056. És a dir, de mitjana, els rebuts de la llum s'han doblat, però hi ha casos en què aquest percentatge s'enfila fins al 140%.

Per això, hotels i càmpings gironins reclamen que l'Executiu estatal apliqui una exempció per al sector turístic dins la nova normativa, o bé un descompte en la factura de la llum. Segons el vicepresident de la federació, Miquel Gotanegra, l'aplicació de la reforma arriba en un moment en què l'ocupació turística també ha baixat, malgrat el que diguin les estadístiques oficials.

"Ens trobem que baixa l'ocupació i, per contra, les despeses s'incrementen de manera desenfrenada", va assegurar Gotanegra. Això suposa que hotels i càmpings s'hagin de menjar el marge de beneficis que tenen, que no els quedi "ni un sol euro per invertir" -va afirmar Gotanegra- i que es posi en qüestió la seva continuïtat.

De moment, amb el suport de la patronal, els empresaris dirigiran una carta de queixa al ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria. En paral·lel, també es reuniran amb diputats gironins al Congrés per expressar-los la seva preocupació, i que aquests la facin arribar davant la Direcció General de Política Energètica del ministeri.