El 76,66 per cent dels envasos subjectes a dipòsit de cinc cèntims han estat retornats als comerços de Cadaqués en el marc de la prova pilot mediambiental duta a terme al municipi entre el 15 d'abril i el 30 de juny. Segons la Fundació per a la Prevenció de Residus de Catalunya (FPRC), l'Associació Retorna i l'Ajuntament de Cadaqués, organitzadors de la iniciativa, els deu establiments col·laboradors han venut 105.901 envasos i se n'han tornat 81.183. El mes de juny, els percentatges van augmentar fins al 82,03% amb una punta l'última setmana del 91,23%, que ratifica la mesura amb una tendència ascendent.

El director de l'Associació Retorna, Miquel Roset, assegura que "el sistema ha funcionat a la població amb la mateixa eficàcia que a les quaranta regions del món on ja està implantat. Les xifres, asseguren, quintupliquen la recollida d'envasos lleugers en aquest municipi de manera que la presidenta de l'FPRC, Mercè Girna, afirma "la viabilitat tant econòmica com tècnica i social" de la implantació del sistema de devolució d'envasos de Catalunya".

"El comerç ha integrat amb normalitat el nou sistema als seus establiments, la població ha acceptat bé el dipòsit i retorn d'envasos i tant el retorn manual com l'automàtic han funcionat sense problemes", afegeix Girona.

Un important estalvi

Els balanços indiquen que l'estalvi per a Cadaqués, un municipi de 3.000 habitants, seria d'entre 23.000 i 33.605 euros anuals si s'implantés aquest model, del qual l'alcalde de la localitat, Joan Figueras (CIU), diu que ha servit per què "els envasos que hi havia hagin desaparegut de les carreteres, papereres i racons del poble i també de les platges".