22 de octubre de 2013
22.10.2013
Diari de Girona

La Taula pel Dret a Decidir només es marca l'objectiu d'aconseguir la consulta

Nadal avisa que "si anéssim més enllà, desmuntem el marc pel qual s'ha creat" i remarca la implicació de patronal i PSC

22.10.2013 | 00:00
Carles Puigdemont i Joaquim Nadal se saluden abans de començar l'acte a l'Auditori de Girona.

Sense pronunciar-se a favor de la independència però predisposada a evitar el bloqueig de la consulta per part del Govern espanyol. La Taula gironina pel Dret a Decidir, que va reunir més de 170 institucions, entitats i personalitats en el seu acte de constitució, no optarà per cap postura predeterminada per evitar "confrontacions". El debat sobre quin full de ruta ha de tenir la mesa, que presideix l'exalcalde Joaquim Nadal, va servir per aclarir que l'únic objectiu serà la consulta. El mateix Nadal va insinuar que si algú forçava el debat i les posicions giren cap al partidisme deixaria el càrrec. Va advertir que "el recorregut no és a llarg termini perquè un cop es convoqui la consulta" la comissió deixa de tenir sentit. Per això, la propera reunió només se celebrarà el dia que el Govern espanyol tanqui definitivament la porta que els catalans votin el seu futur: per seguir reivindicant que "volem votar".

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU), va donar la benvinguda als 200 assistents i va remarcar que des de la Taula gironina pel Dret a Decidir no "es farà apologia de la independència". L'objectiu és obrir la comissió a la ciutadania i que l'impuls pel dret a decidir el tingués la ciutadania. Puigdemont va valorar que s'hagi aconseguit una comissió transversal i amb una ampla base social.

Trencament del consens

Joaquim Nadal va explicar que a parer seu s'han trencat els consensos de la transició i que això fa que hagia canvita la relació de Catalunya i Espanya. Després va recordar que al llarg de l'estiu s'ha convocat 200 entitats i tots els regidors i exregidors de Girona a sumar-se a la taula. Al llistat de les entitats destaquen associacions de veïns, clubs esportius, col·legis professionals, sindicats, la Universitat de Girona, partits polítics (inclosa Unió Democràtica de Catalunya), fundacions diverses i també la patronal FOEG. El president de la taula, Joaquim Nadal, ha volgut destacar la implicació de la patronal.

Nadal també ha diferenciat el pacte gironí del nacional dient que a Girona hi ha hagut més implicació de membres del PSC. No només s'hi ha sumat com a partit sinó que, entre el llistat de regidors i exregidors, hi ha molta presència de càrrecs municipals dels socialistes. També ha acceptat la petició de Nadal l'exalcaldessa Anna Pagans. D'altra banda, l'únic exregidor del PPC que s'ha sumat al pacte és Carles Palomares, que va sortir del grup municipal i actualment és regidor no adscrit. Nadal va remarcar l'elevada adhesió al projecte ja que han acceptat la seva invitació 93 entitats i 85 regidors i exregidors.

En la seva intervenció va concretar que el seu plantejament es basa en "principis clars" i va exposar que són "Catalunya és una nació, volem votar, volem decidir el nostre futur, la decisió de proclamar i exercir el dret a decidir que vol dir fer-ho en plena llibertat i en defensa del drets nacionals i socials, entesos d'una forma inseparable".

Durant la reunió, l'alcalde, Carles Puigdemont, i el president de la taula, Joaquim Nadal, van presentar un manifest. Es tracta d'una adaptació del text consensuat al Parlament.

Els integrants de la taula van poder intervenir. Principalment es va plantejar la necessitat de determinar una línia clara i l'altra traslladar la necessitat de la consulta a la ciutadania.

L'exregidor del PSUC Joan Francesc Pascual va lamentar que el manifest no es posicioni més clarament a favor dels drets laborals i socials i va advertir que no només es tracta de "sortir amb banderetes al carrer". Altres intervencions com la de Romà Monreal dels Veïns de Palau-Sacosta o el portaveu d'ICV-EUiA a Girona, Joan Olóriz, van posar de relleu que el text està descafeïnat. A més Olóriz va reclamar portar a votació si Joaquim Nadal havia de ser president i obrir la direcció de la mesa les entitats per donar-li un caire més social, una idea en la qual va coincidir el portaveu de la CUP Jordi Navarro.

El mateix Nadal va admetre que el manifest "no va més enllà del manifest Rigol" precisament per poder incloure el màxim de sensibilitats possibles. "Es tracta de sumar, és un exercici de radicalitat democràtica en favor del dret a decidir", va dir Nadal, que considera que no ha de ser el paper de la taula pronunciar-se sobre com s'ha de fer la consulta, quin és el calendari o el contingut de la pregunta. "Si anéssim més enllà podríem desmuntar el marc pel qual s'ha creat aquesta taula", va advertir Nadal, el que s'entenia com una amenaça velada de plegar.

Al final de l'acte, l'alcalde va reconèixer que es tracta d'un manifest que busca "el mínim comú denominador". "Jo personalment em sento més còmode amb manifestos més agosarats però no es tracta d'això", va avisar l'alcalde, que considera que la iniciativa neix amb la voluntat que la veu de Girona "pugui tenir força dins i fora de Girona pel seu caràcter transversal".

Nadal també va insistit en aquesta idea i va destacar que el pacte gironí "neix des de més a baix" que el nacional ja que compta amb participació de molts col·lectius. "Es tracta de tenir un coixí el més ampli possible", va manifestar.

El president de la taula va assegurar que no veu "un recorregut a llarg termini" de la taula i va avançar que en la propera reunió serà quan, en l'àmbit nacional, s'hagi avançat en la convocatòria de la consulta ja sigui en la línia de poder-la celebrar o bé perquè l'Estat posi impediments per fer-la. "Hem de deixar en mans dels líders nacionals els propers passos", va manifestar Nadal, que no va fixar cap data per a la propera trobada.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook