24 de octubre de 2013
24.10.2013

Baix Empordà i Selva hauran de pagar més per portar els residus

Els veïns seran els perjudicats ja que els ajuntaments es veuran obligats a modificar les taxes d'escombraries

24.10.2013 | 00:00
Eudald Casadesús, segon per la dreta, i Josep Maria Tost, a la dreta, van visitar ahir la planta de Lloret.

Els veïns del Baix Empordà i del Gironès hauran de fer front a una pujada de les taxes d'escombraries per poder cobrir el cost del transport dels residus cap a la nova planta de triatge de Lloret quan aquesta entri en funcionament. Aquesta és la mesura que han acordat l'Agència de Residus de Catalunya i els consells comarcals del territori per fer front a una despesa que fins ara s'estava negociant qui l'havia de cobrir. El que no es té en compte, en aquest sentit, és que la Generalitat pugui subvencionar una part del cost.

Les obres de la planta de triatge de Lloret de Mar fa mesos que estan acabades però la nova infraestructura no podia entrar en funcionament perquè no era rendible. El que en un principi es va projectar com una planta per tractar i destriar els residus que generés la comarca de la Selva, finalment haurà de rebre també les escombraries del Baix Empordà i el Gironès (menys Girona, Salt i Sarrià de Ter, que envien els residus a la incineradora de Campdorà) per poder arribar a la quantitat de tones per tractar previstes. I és que, tal com va explicar el director de l'Agència de Residus, Josep Maria Tost, inicialment es preveia poder cobrir les 115.000 tones de capacitat amb les que es generaven a la Selva, que ara tan sols en podria enviar unes 40.000 cap a Lloret.

És per això que es va optar per negociar un acord amb altres demarcacions, com són el Baix Empordà i el Gironès. Segons Tost, el conveni per cobrir el cost addicional que suposa transportar els residus cap a la planta en comptes dels abocadors ja s'ha tancat. La fórmula, una modificació gradual de les taxes d'escombraries. "Els ajuntament hauran d'adaptar les ordenances perquè el preu per tractar els residus és més elevat", va argumentar el director de l'Agència. Aquest increment, segons va precisar, serà progressiu fins al 2016, "planificat en el temps".
El projecte de la planta de Lloret ha estat titllat de "faraònic" o "sobredimensionat" per diferents agents del territori en els darrers mesos, sobretot en vistes al fet que porta mesos acabada i sense funcionar. En aquest sentit, Tost va defensar que no hi va haver cap error de planificació, sinó que "l'escenari econòmic ha canviat totes les previsions". El director de l'Agència va defensar que el projecte es va fer tenint en compte les dades de residus generats al territori durant l'any 2004, preveient també que es trobaven en un context de creixement continu. És per això que un programa que estava pensat com a comarcal (el Baix Empordà també havia de tenir una planta que s'ha acabat descartant) s'ha hagut de repensar per abarcar més territoris. "Tothom s'hi ha d'adaptar", va defensar Tost.

La planta de Lloret es posarà en funcionament en fase de proves el mes que ve i definitivament a partir del mes de gener. El cost total haurà pujat fins els 41 milions d'euros. La seva posada en marxa també ha de permetre allargar la vida dels abocadors de la zona, com el de Solius i el de Lloret, als que els queden uns 10 i 20 anys respectivament.

Girona, per sobre de la mitjana
Durant el 2012, els gironins van generar de mitjana 1,68 quilos de residus per habitant el dia, una quantitat que es troba per sobre de la mitjana del conjunt de Catalunya, que es troba en 1,35. Tal com va destacar Josep Maria Tost, aquesta xifra més elevada es pot atribuir a l'impacte del turisme, ja que les comarques amb l'índex més al són l'Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva. Tot i això, la província de Girona va generar en conjunt un 4,43% menys de residus respecte l'any 2011. El director de l'Agència, que va afirmar que la generació de residus és un dels indicadors més clars de la situació econòmica d'un país, va atribuir el descens a la crisi, i va destacar que des de 2006 ha baixat un 14%.
Tost també va explicar que cada català, amb els residus que crea, emet 104 quilos de CO2 per any, i que a Girona la xifra és més alta perquè gran part dels residus van als abocadors, i que cal apostar per la recollida selectiva.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook