25 de octubre de 2013
25.10.2013

Clam massiu contra Wert i les retallades

7.000 persones segons els sindicats i 3.000 segons la Policia Local surten al carrer a Girona

25.10.2013 | 00:00

milers de persones es van manifestar ahir a la ciutat de Girona contra la reforma educativa.La protesta va començar a la plaça de la Constitució a les 12 del migdia.Una llarga riuada de mestres, alumnes i pares van omplir l'avinguda Jaume I. La manifestació va acabar amb una concentració davant de les portes de la seu de la Generalitat a Girona. Els manifestants van exhibir tota mena de pancartes a favor de l'educació pública i contra el ministre Wert.

El ministre Wert i la seva Lomce es van convertir ahir en l'ase de tots els cops a les principals ciutats de l'Estat espanyol, on milers de manifestants van mostrar el seu rebuig a la nova llei proposada pel ministre. A Girona, gairebé tots els càntics i pancartes dels qui van sortir al carrer per protestar anaven dirigits contra la figura del titular d'educació de l'Estat, amb referència també a la controvèrsia de l'ensenyament en català, i també amb algun record cap a la consellera Irene Rigau i les polítiques de retallades.

Entre 5.000 i 7.000 persones segons els sindicats, 3.000 segons la Policia Local. Fos una xifra o altra, una llarga riuada de gent va omplir l'avinguda Jaume I, la plaça Independència, el carrer Santa Clara, el pont de Pedra i el carrer Pompeu Fabra (davant de la seu de la Generalitat a Girona) en el recorregut d'una manifestació seguida per pares, fills, mestres i alumnes, molts amb samarretes grogues amb missatges reivindicatius a favor de l'educació pública. La marxa es va aturar davant de la Subdelegació del Govern espanyol a Girona amb crits de "Wert Dimissió", i posteriorment es va viure un dels moments més emotius, quan des de les finestres del col·legi Joan Bruguera, un grup d'alumnes va saludar els manifestants, que van contestar amb salutacions, crits i càntics.

El portaveu d'Ustec-Stec a Girona, Xavier Díez, va recordar que aquesta és la desena jornada de vaga en només sis anys al sector educatiu, i els sindicats convocants i les associacions de mares i pares es van mostrar satisfets per la resposta. Ja des de l'arrencada de la protesta a la plaça de la Constitució, els crits i càntics van ser alts i forts contra el ministre Wert, la LOMCE, la LEC, les retallades i també contra la consellera Rigau. Entre les pancartes que es van exhibir es podien llegir missatges com "L'educació no es ven"; "El català és la nostra arma"; "Una llei Wertgonyosa"; "Escola en català i sense cap retallada"; "Per l'educació ni un pas enrere"; o "Nens sense profes, profes a l'atur".

Entre els qui van seguir la manifestació, el missatge era clar. En David, que és mestre, afirmava que la Lomce "és una llei neoliberal i elitista", però que "la llei que planteja la consellera Rigau tampoc és correcta". A més, afegia que no pot ser que es fagin lleis "sense consultar la comunitat educativa". En aquesta línia també es va expressar en Pau, professor d'una escola d'adults, que lamentava que es pretengui "privatitzar el funcionament dels centres" i que la llei tingui un "esperit de competitivitat que mercantilitza l'educació". "Quan d'una cosa que és un dret fas una mercaderia, el que estàs dient és que la gent que tingui més diners optarà a una educació de més qualitat", lamentava. Una altra mestra, la Sole, denunciava que "les ràtios estan augmentant i no hi ha reforços", i que "el jovent que ara vindrà ho tindrà molt malament per estudiar"; mentre que la Sònia, mare i mestra, defensava que "el que no pot ser de cap manera és que cada legislatura es canviï la llei d'educació".

Satisfacció a Barcelona

Les protestes van ser generalitzades durant la jornada d'ahir a les principals ciutats catalanes i de l'Estat. Al territori gironí, també n'hi va haver a Figueres, amb unes 200 persones, i a Blanes. A Barcelona, els sindicats van destacar l'èxit de la convocatòria i van valorar molt positivament la "pluralitat" i la presència de famílies, alumnes i estudiants a la marxa que ha recorregut el centre de Barcelona. Darrere la pancarta que encapçalava la manifestació amb el lema "Ni LOMCE ni retallades", s'hi van aplegar unes 170.000 persones segons els CCOO i 30.000 segons la Guàrdia Urbana.

A Madrid, la manifestació que va començar a dos quarts de set de la tarda va tancar els actes de la segona jornada de vaga al sector educatiu arreu de l'Estat. La marxa, que va sortir de la font de Neptuno per arribar a la plaça del Sol, també va aplegar milers de persones que van protestar contra la reforma educativa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit