La Generalitat ha entregat al magistrat Carles Cruz Moratones la Medalla d'Honor pel seu Servei Excepcional a la Justícia durant la seva carrera professional, bona part d'ella exercida a Girona. L'acte va tenir lloc ahir, al Palau de la Generalitat.

El magistrat, vocal al Consell General del Poder Judicial des del 2008, va rebre la medalla "molt especialment per la seva trajectòria com a magistrat de l'Audiència Provincial de Girona". Concretament, per la seva preocupació per l'ètica aplicada a la intervenció social i per la igualtat social, que l'han portat a dedicar molts esforços en l'estudi i anàlisi de la violència domèstica, els matractaments a infants i persones grans, "matèries on ha fet grans aportacions" tant amb ponències, articles i participació en congressos.

Cruz Moratones va estrenar-se com a jutge l'any 1989. Poc temps després va exercir de magistrat a Lleida per moure's, definitivament, a Girona, acabant exercint a l'Audiència Provincial i havent-se convertit també en jutge degà de la província l'any 1994, càrrec pel qual va ser reelegit el 1999.

Entre els seus mèrits també s'inclou haver sigut el fundador i portaveu de la Comissió de Coordinació Institucional de la demarcació de Girona contra la violència domèstica des de l'any 1998 fins l'any 2008.

D'altra banda, l'advocat vinculat a les comarques de Girona i exjutge Agustí Carles va recollir també la menció honorífica que la Generalitat va entregar a l'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia (AJDLP). El reconeixement a l'entitat s'entrega deu anys després de la seva constitució per "la valuosa contribució" al procés "de normalització lingüística del català a la justícia i el desenvolupament efectiu del dret d'opció lingüística dels ciutadans de Catalunya".

L'objectiu principal de l'AJDLP va ser elaborar la Carta dels Drets Lingüístics dels Ciutadans a la Justícia i la creació d'un document d'aportació al debat de l'Estatut d'autonomia de Catalunya però, a més, el 2006 va impulsar el Pla de qualitat lingüística, que es va desenvolupar a Girona i es va acabar estenent a tot Catalunya. És a partir d'aquest moment que es tradueixen al català totes les lleis una setmana després de ser publicades al BOE.