El Govern vol suprimir l'Institut Geològic de Catalunya (IGC), un organisme autònom i especialitzat que des de la seva creació, el 2005, ha elaborat 990 estudis i informes relacionats amb Girona per assessorar tant departaments de la Generalitat com ajuntaments. En aquests vuit anys, l'IGC també ha cartografiat milers de quilòmetres quadrats de les comarques gironines, ha intervingut en diverses campanyes geofísiques i ha participat en la redacció de l'informe sobre el fracking presentat al setembre i que va servir de base al Govern per rebutjar l'ús d'aquesta tècnica a Catalunya; un assumpte especialment sensible a la Garrotxa i el Ripollès.

Aquestes són les principals credencials de l'IGC a Girona, un ens que ara el Govern vol fusionar amb l'Institut Cartogràfic de Catalunya -reproduint el model vigent entre 1997 i 2005- al·legant raons d'estalvi administratiu i de gestió, així com també per facilitar tràmits i evitar duplicitats en les relacions d'empreses. De fet, l'últim dimarts, el Consell de Govern va incloure la previsió de fusionar els instituts cartogràfic i geològic en un paquet de mesures per reduir l'estructura pública en un 25%.

Aquesta voluntat de la Generalitat ha mobilitzat els treballadors de l'Institut Geològic, que han posat en marxa una campanya de recollida de signatures contra el seu tancament que compta, entre d'altres, amb el suport del Centre de Geologia i Cartografia Ambiental de la Universitat de Girona.

Vuit acomiadaments

De moment, i segons ha informat el comitè d'empresa de l'Institut Geològic de Catalunya, l'11 d'octubre es van acomiadar 8 treballadors: 5 tècnics i 3 professionals que feien tasques de suport a l'institut. Després d'això, el comitè va denunciar que darrere la decisió de tancar el servei hi ha "l'afany d'estalviar-se certa quantitat d'euros mitjançant l'acomiadament de part dels treballadors". Per intentar evitar-ho, els representants del personal han demanat reunir-se amb els diferents grups parlamentaris -fins ara els han rebut la CUP, ICV, ERC i PSC- i han entregat les adhesions que han rebut en favor de mantenir l'Institut al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.

D'altra banda, el comitè va destacar que en la majoria de projectes realitzats a Girona s'han contractat empreses del territori: en concret, 12 al llarg dels últims anys.

A part de l'esmentat informe sobre el fracking, l'Institut Geològic de Catalunya ha aportat els seus coneixements en diversos espais emblemàtics i delicats de la demarcació. Així, l'IGC és l'autor de la proposta d'un pla integral d'actuacions a la cinglera de Castellfollit de la Roca. Així com també de projectes a Ribes de Freser per reduir el risc de despreniments, fer un seguiment geològic i estudiar les allaus tant al cremallera com al santuari de Núria. A l'Estartit, l'institut ha analitzat l'estabilitat i la perillositat geològica, pel que fa a despreniments, de la muntanya i la cinglera de Roca Maura. Una possibilitat que els tècnics de l'IGC també han estudiat a Besalú i a Tossa de Mar, valorant les obres de protecció a la cala Porto Pi en l'últim d'aquests municipis.