Els preus hotelers han baixat en el darrer any un 10% de mitjana a l'Estat espanyol, i les comarques de Girona no han sigut aleienes a aquesta tendència. Segons un estudi que el portal Trivago efectua mensualment, llogar una habitació a un hotel gironí ha estat aquest estiu al voltant d'un 5% més barat que en l'estiu de 2012. Això de mitjana, perquè en segons quins casos el descens ha sigut inclús més acusat, asseguren els hotelers gironins. De fet, aquests ja lamentaven a finals de setembre que havien hagut d'ajustar els preus a la baixa per aconseguir nivells acceptables d'ocupació.

Els preus hotelers varien notablement depenent de la categoria de l'establiment, per la qual cosa no es poden donar xifres concretes. No obstant el sector assegura que en alguns casos la facturació ha baixat fins un 10% respecte a l'any passat malgrat haver-se mantingut o inclús en alguns casos superat, l'ocupació. Segons Trivago, el descens dels preus a Girona ha estat del voltant del 5% de mitjana, cosa que confirma que en alguns casos hagi pogut arribar al 10%.

Així, mentre les xifres facilitades per l'INE asseguren que els mesos de juliol i agost els hotels gironins van arribar a les 4.128.263 pernoctacions -unes 120.000 més que durant aquests mateixos mesos del 2012- la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, replicava assegurant que independentment d'aquestes, "el cert és que la recaptació als hotels ha caigut, en alguns casos fins i tot un 10% respecte a l'any anterior, a causa de l'ajustament de preus per aconseguir bona ocupació i també que els clients no gasten tant com anys abans".

No comparteixen aquesta visió els sindicats. La secretària general d'UGT a Girona, Dolors Bassa, assegurava fa uns dies que Girona ha registrat aquest estiu més turistes que abans de la crisi i que en canvi, s'han contractat 1.636 persones menys als hotels. Això, segons el sindicat, fa que els treballadors assumeixin més càrrega de feina. Respecte al descens dels ingressos, Bassa era clara: "A falta de xifres definitives, ens basem més en les dades oficials que de les del ?senyor Escudero".

També a l'octubre

L'estudi mensual THPI (Trivago Hotel Price Index) revela que els preus hotelers cauen a l'octubre una mitjana d'un 10% a tot Espanya respecte a l'últim exercici. La tendència de preus és a la baixa en totes les regions excepte Balears, que puja els preus un 4%.

La Comunitat de Madrid és la que més ha baixat els preus, fins al punt que de mitjana una nit hi costa un 22% menys que el 2012. La segueixen Galícia i Castella-la Manxa, que són un 16% més barates que fa un any, i Astúries i Navarra, els preus de les quals han descendit un 15%. En la mateixa línia, Cantàbria és un 14% més econòmica que l'any passat, Aragó un 13%, Andalusia i Castella i Lleó un 12% i Múrcia i la Comunitat Valenciana un 11%, totes elles amb descensos superiors a la mitjana espanyola.