El Servei Català de Trànsit posa en funcionament avui una vintena de lectors de matrícules per sancionar els vehicles que circulin sense la Inspecció Tècnica (ITV). Es tracta de 19 aparells fixos repartits per tot el territori i d'un altre aparell que anirà instal·lat en un cotxe dels Mossos d'Esquadra. A la província de Girona hi haurà lectors de matrícules a la C-31 i l'AP-7. Els lectors també captaran l'exccés de velocitat.

Catalunya compta actualment amb un milió de vehicles que no han fet o no han superat la ITV. El parc automobilístic és de 5.500.000 vehicles. El 60% de vehicles del parc automobilístic té més de 10 anys de vida. Pel que fa a Girona, hi ha un parc d'uns 379.489 turismes i l'any passat al setembre hi havia 7.155 conductors als quals es va obrir un expedient sancionador per no estar al dia amb la ITV, cosa que pot suposar una multa de 100 euros. I no estar al dia amb l'assegurança obligatòria pot suposar que la sanció econòmica sigui d'entre 601 i 3.005 euros.

El director del Servei Català de Trànsit (SCT), Joan Josep Isern, assegura que l'objectiu "no és ni de bon tros sancionar" sinó "perseguir aquells vehicles que suposen un risc". Al parer d'Isern, els lectors de matrícules facilitaran una base de dades d'aquells vehicles que circulin sense ITV, sense assegurança o amb excés de velocitat. I recorda que "la capacitat sancionadora ja la teníem abans, però ara tindrem informació més detallada". El director del SCT afegeix que "la barreja entre velocitat i vehicle que no està en condicions posa en perill la seguretat del conductor i la dels altres".

El Govern té la intenció d'instal·lar més aparells els pròxims mesos. Isern assegura que al País Basc també funcionen lectors de matrícules, però no li consta que n'hi hagi a la resta de l'Estat. Es calcula que a Catalunya hi ha un milió de vehicles que no han fet o no han superat la ITV.