04 de novembre de 2013
04.11.2013

Les fagedes i boscos de pi roig a Girona poden desaparèixer amb el canvi climàtic

Un estudi revela la dificultat que tindrien les masses forestals catalanes per adaptar-se a un escenari de sequera i incendis

05.11.2013 | 08:22
La Fageda d´en Jordà, una de les més significatives de Girona.

Les fagedes i boscos de pi roig poden patir greus conseqüències davant d'un escenari de canvi climàtic. Fins al punt d'arribar a desaparèixer, segons desprèn un estudi dut a terme pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf). Aquest treball exposa que actualment les fagedes -com la d'en Jordà a la Garrotxa- o les pinedes de pi roig -com les del Ripollès- capten més del 25% del carboni total absorbit pels boscos catalans. Això, segons els investigadors del Creaf converteix aquestes masses forestals en "particularment vulnerables a la sequera i als incendis", i tindran molt probablement dificultats per sobreviure en un futur més àrid.

De fet, els científics alerten que en un futur de canvi climàtic sever només un 2,2% del territori català presentaria condicions ambientals adequades per al faig. En el cas del pi roig, els incendis serien la seva major amenaça ja que, com el faig, no és capaç de regenerar-se en zones cremades i les seves llavors moren després del foc.

El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, va presentar aquesta setmana l'estudi del Creaf juntament amb el cap de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), Salvador Samitier, i el director del Creaf, Javier Retana. Es tracta d'un treball inèdit al Mediterrani en el qual es descriu la capacitat actual d'emmagatzematge i d'absorció de carboni de cadascuna de les principals espècies forestals de Catalunya i com els està afectant el canvi climàtic.

El treball analitza la vulnerabilitat de les diferents espècies a la sequera, als incendis i a les plagues, els principals factors que poden alterar els nostres boscos en un context de canvi climàtic i conclou amb un rànquing amb les espècies més vulnerables als incendis i a la sequera.

De fet, els científics alerten que en un futur de canvi climàtic sever només un 2,2% del territori català presentaria condicions ambientals adequades per al faig. En el cas del pi roig, els incendis serien la seva major amenaça ja que, com el faig, no és capaç de regenerar-se en zones cremades i les seves llavors moren després del foc.

Alzines i pins, més resistents

D'altra banda, les alzines i el pi blanc, les dues espècies més abundants a Catalunya i que actualment representen el 37% del total de carboni absorbit pels nostres boscos, són prou resistents als incendis i a la sequera i podrien suportar condicions futures més extremes, de manera que la seva distribució podria augmentar en el futur.

L'informe és fruit d'una revisió bibliogràfica de més de 500 articles científics publicats les dues darreres dècades sobre aquesta temàtica. Aquest estudi també ha permès identificar els buits d'informació i les plagues en són un exemple. "Les publicacions científiques que documenten la realitat del canvi climàtic i els efectes que aquest està provocant sobre els boscos són incomptables" comenta Mireia Banqué del Creaf. "Recopilar, digerir i traduir tota aquesta informació a un llenguatge no científic i entenedor, però mantenint el rigor de la informació original, és essencial perquè acabi essent útil per a l'Administració, i ha estat un dels gran reptes d'aquest projecte.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook