El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va assegurar ahir que els proveïdors pendents de pagament de qualsevol administració pública, entre els quals ha inclòs les farmàcies de Catalunya, poden estar tranquils perquè «cobraran molt aviat».

Després de la seva intervenció en la II Cimera de Morositat organitzada per la Plataforma Multisectorial contra la Morositat, Montoro va assegurar als mitjans de comunicació que el Govern pagarà en el marc del pla de pagament a proveïdors a les farmàcies de Catalunya, que van tancar ahir per reclamar l'abonament de 416 milions d'euros que els deuen pels fàrmacs dispensats en receptes.

El ministre va asseverar que les administracions públiques ja no es finançaran a costa d'ajornar els pagaments als proveïdors i va reiterar que a final d'any les administracions estaran «al dia en els pagaments i complint els terminis».

Montoro va assegurar que les dificultats de pagament a proveïdors que tenen autonomies com Catalunya, la Comunitat Valenciana, Andalusia, Balears o Castella-la Manxa, és un problema de l'Estat, que no deixarà de pagar.

«Tots tranquils que pagarem el pendent» va insistir el ministre, al mateix temps que va reiterar que el nou pla a proveïdors no farà aflorar dèficit públic ni incrementarà el deute públic.

Per al ministre Montoro, «no és admissible» que la morositat de les administracions «sigui un obstacle» per a la superació de la crisi, ja que al seu torn provoca que les pimes hagin de demanar finançament a la banca que actualment «no és capaç de donar».

Crítiques a l´Estat

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va culpar el Ministeri d'Hisenda dels diners que es deuen a les farmàcies, tant pels tres mesos que acumula de retard des de l'any passat, com per haver transferit a la Generalitat 1.700 milions d'euros menys del Fons de Liquiditat. Mas-Colell es va referir al fet que les farmàcies catalanes hagin secundat la vaga per reclamar el pagament dels 416 milions d'euros que se'ls deuen.

«Vull aclarir aquest assumpte perquè veig que s'ha tirat molta tinta de calamar», va afirmar, «i el fet és que a les farmàcies se'ls deuen quatre mesos, dels quals tres corresponents a l'any passat i que els va assumir el Pla ICO Proveïdors, per la qual cosa el pagament depèn del Consell de Ministres»­­­.