15 de novembre de 2013
15.11.2013
Diari de Girona

Una ermita de Camprodon s'esquerda pels moviments sísmics

Instal·laran barres de ferro perquè els murs no s'obrin més i es consolidin les parets

15.11.2013 | 00:00
Les parets del temple del segle XII s'han obert i hi ha risc que caigui.

La comissió de Patrimoni de Girona ha donat llum verd al projecte per consolidar l'ermita de Sant Valentí de Salarsa, a Camprodon. Les parets del temple, que és del segle XII, s'han obert i hi ha risc que pugui caure. La Diputació de Girona va fer-hi una intervenció fa vint anys però el fet que l'ermita estigui situada en un terreny argilós on es detecten moviments sísmics ha fet que calgui actuar-hi de nou. Per evitar que les parets continuïn separant-se s'instal·laran unes barres de ferro de banda a banda del sostre que permetran consolidar les parets i fer força perquè es tornin a unir. L'ermita, que és visitable, continuarà oberta al públic.
L'ermita de Sant Valentí de Salarsa data del segle XII i és un temple que en l'actualitat està obert al públic. La Diputació de Girona hi va actuar als anys 80 per tal de consolidar el temple però, passats vint anys, l'ermita necessita una nova intervenció. Les parets laterals s'estan esquerdant i obrint i, segons el director dels serveis territorials de Cultura, Antoni Baulida, fins i tot existeix el risc que caigui.
El fet que ha provocat que en tan poc temps calgui fer-hi una altra obra de consolidació és que aquesta petita ermita està situada sobre un terreny argilós i, a més, a una zona on està demostrat que hi ha activitat sísmica. Això hauria provocat la separació de les parets. Per evitar que els desperfectes vagin a més, la Diputació de Girona ha demanat a Patrimoni autorització per poder-hi instal·lar unes barres de ferro a la parts superior del temple -que aniran de banda a banda- per tal d'unir les parets i forçar que tornin al seu lloc. La comissió ha autoritzat el projecte.

Restes a la Tallada
Per la comissió de Patrimoni també hi ha passat un projecte de l'Ajuntament de la Tallada d'Empordà que fa referència al casc antic. Durant unes obres per pavimentar la zona i passar-hi serveis, a principis d'any, van descobrir una part de l'antiga muralla i també del fossar (d'època medieval).
L'Ajuntament ha demanat autorització a la comissió per poder deixar al descobert aquesta troballa. Un projecte que Patrimoni ha vist amb bons ulls. Així doncs, l'ajuntament instal·larà una espècie de passera per sobre les restes, que quedaran a la vista.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook