27 de novembre de 2013
27.11.2013

CiU i ERC pacten no augmentar les inversions de la Generalitat a Girona

L'oposició reclamava un front comú per aconseguir augmentar els diners en salut, ensenyament, turisme, infraestructures i medi ambient

28.11.2013 | 07:37

41 milions d'euros

  • La davallada gironina. Els Pressupostos per al 2014 registren el nivell d'inversions més baix a les comarques gironines dels darrers anys. La reducció és d'un 78% respecte al que es va pressupostar el 2012.

Les esmenes pactades per CiU i ERC als Pressupostos de la Generalitat per al 2014 no suposaran cap augment de la inversió per les comarques gironines. Malgrat que les inversions són les més baixes dels últims 15 anys, els gironins s'hauran de conformar amb els 41 milions d'euros que estan previstos. Tant ICV com el PSC han defensat augmentar les inversions en sectors com la salut, l'ensenyament i també amb infraestructures o medi ambient. El PP a més hi afegeix algunes inversions en punts turístics.

El total de les inversions previstes per a les comarques gironines és ridícul (41,7 milions d'euros per a tot el 2014) quan el 2012 havia sigut de 191 milions i el 2011 de 149 milions. Les obres més destacades són l'escola Sa Forcanera de Blanes (2,4 milions), la rehabilitació de la residència Puig d'En Roca de Girona (1,5 milions) i la nova parada d'autobús a Torroella de Montgrí (1,4 milions).

Els grups parlamentaris han presentat un total de 2.384 esmenes al projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2014, de les quals 2.296 són a l'articulat i 88 a l'estat de despeses. El termini per presentar-les s'acabava a dos quarts de deu d'ahir al matí i es publicaran al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya el 2 de desembre.

Els grups de CiU i ERC han presentat conjuntament un total de 17 esmenes (15 a l'articulat i 2 a l'estat de despeses); el PSC, 762 (754 a l'articulat i 8 a l'estat de despeses); el PPC, 355 (335 a l'articulat i 20 a l'estat de despeses); ICV-EUiA, 1.056 (1.048 a l'articulat i 8 a l'estat de despeses), i C's, 194 (144 a l'articulat i 50 a l'estat de despeses).

Al llarg d'aquesta setmana, i fins dilluns, s'estan fent els debats de totalitat en comissió dels pressupostos de cada departament, en què els consellers els presenten, i es voten les esmenes a la totalitat presentades pels grups del PSC, PPC, ICV-EUiA, C's i la CUP a cadascuna de les dotze seccions pressupostàries.

És previst que el 10 de desembre la comissió d'economia, finances i pressupost elabori el dictamen del projecte de llei. En aquesta sessió es votaran les esmenes a l'articulat i l'estat de despeses; les que s'aprovin, s'incorporaran al projecte de llei, i les rebutjades es podran tornar a defensar al ple, durant el debat final previst per al 19 de desembre.

Sense front gironí

El PSC va reclamar ahir un front gironí per defensar les esmenes als pressupostos referides a les comarques gironines per arribar, com a objectiu de mínims, al nivell de despesa percentual que correspon al territori per població. Els càlculs resolen que partint que Girona representa el 10% de la població de Catalunya, les comarques gironines han de rebre 84 milions d'inversió dels 843 que el Govern preveu dirigir al territori. Li correspondrien, doncs, 46 milions més dels 38 que hi ha inclosos al projecte de pressupostos.

La diputada Marina Geli va insistir al Govern que situï com a prioritat l'obertura i posada en funcionament del Centre Penitenciari Puig de les Basses de Figueres, acabat des de fa dos anys; l'hospital d'Olot i l'hospital transfronterer de Puigcerdà, ja acabats; així com la finalització dels projectes de millora dels Ports de Palamós i de Roses i de les zones pesqueres de Llançà i l'Escala.

Des del Partit Popular s'ha proposat augmentar les inversions per comarques per impulsar nous serveis als CAP, així com augmentar la partida de les obres de desdoblament de la C-68 entre Figueres i Roses en el tram de Vilatenim. També demanen inversions en senyalització turística en el municpi de Palafrugell, entre Calella i Llafranc, així com la construcció de diverses estacions d'autobusos.

Per la seva part, Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa fa diverses propostes per augmentar les inversions a comarques gironines. La principal serà començar el projecte del Trueta, al que demanen destinar 10 milions d'euros. També proposen iniciar l'ampliació del CAP Montilivi de Girona, la construcció de la depuradora de Figueres, la redacció del projecte del Complex Tecnològic de Tractament de Residus de Campdorà, la construcció del CEIP Vall-llobrega, el nou Parc de Bombers Figueres i impulsar la integració tarifària i millorar la intermodalitat a través del Consorci del Transport.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook