Fer servir orina de gos per acabar creant fertilitzant de parcs i jardins. Aquesta és la idea innovadora que aplica l'empresa Urban Dog Nature (el nom que també porta l'aparell), que amb l'objectiu d'expandir el seu projecte, ha signat un conveni d'un any amb l'Ajuntament de Llagostera per desenvolupar una prova pilot.

El funcionament és senzill: a la base d'aquests aparells que recol·lecten l'orina s'hi dipositen també restes vegetals de poda sota un filtre d'acer inoxidable. En aquesta plataforma, els gossos miccionen i l'orina s'acaba barrejant amb aquestes restes. En aquest procés, el compost vegetal absorbeix el pipí, en neutralitza l'olor en un procés que és 100% ecològic i es converteix en fertilitzant que es pot aprofitar per fer servir en parcs i jardins municipals. Les restes vegetals i el compost es van canviant periòdicament i en funció de l'ús que tingui aquest servei.

En l'estructura d'aquest aparell novedós també hi ha una torre que serveix com a localitzador del punt on es troba l'Urban Dog Nature, i que també conté un cubell on els propietaris de gossos poden dipositar les tifes.

A més d'aquest avantatge pel que fa a reciclatge, l'aparell també evita taques a la via pública i les males olors que pot ocasionar l'orina de gos als carrers. Per donar a conèixer aquests aparells i la seva utilitat, l'Ajuntament de Llagostera ha editat un díptic informatiu que repartirà entre els propietaris de gossos.

Llagostera és l'únic municipi de les comarques gironines que participa en aquesta prova pilot juntament amb els municipis de Caldes d'Estrac, la Selva del Camp, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Vilassar de Dalt, Lliçà d'Amunt, Palma de Cervelló i Sant Pere de Ribes. En el cas de Llagostera, l'alcalde va conèixer l'impulsor d'aquest aparell a la fira Municipalia de Lleida, on van acordar que el municipi participés en la prova pilot.

De moment, els Urban Dog Nature estaran instal·lats durant un any a Llagostera. El conveni firmat entre l'empresa i l'Ajuntament marca aquest període d'un any com a prova pilot, i passat aquest temps s'estudiarà quins han estat els resultats, si es tira endavant amb la iniciativa o si cal un canvi d'ubicació en cas de seguir. En aquests moments, els aparells s'han instal·lat al carrer Olivereta, situat al nucli antic, i a l'avinguda Gironès.