20 de desembre de 2013
20.12.2013

Pujol avisa que l'independentisme "no pot ser antiespanyol"

L'expresident de la Generalitat recorre a Mandela per explicar que els catalans "han d'estimar l'adversari"

20.12.2013 | 00:00
La Casa de Cultura va acollir la presentació del llibre de Jordi Pujol.

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va advertir ahir els qui "optin per la independència, que l'independentisme no pot ser antiespanyol". Pujol va recordar que "hi ha molts Fernández a Catalunya i que se senten molt catalans". L'exdirigent de CiU va aprofitar la mort recent de Nelson Mandela per recordar que "s'ha d'estimar l'adversari".

Jordi Pujol visitava Girona per presentar Notícia del present, un recull d'articles publicats en premsa entre 1947 i l'any 2013. En el llibre parla de la trobada amb un president autonòmic que li va retreure la importància de TV3 com a televisió autonòmica. Pujol va remarcar que "TV3 és un Audi" que Catalunya necessita per defensar la llengua i la cultura, mentre que "d'altres en farien prou amb un Polo perquè no tenen un cultura per defensar". A partir d'aquesta tesi, va concretar que "allò que Catalunya volem que sigui ha de ser nostre, perquè hem de defensar una identitat". Per això va remarcar la necessitat de tenir competències pròpies "encara que no ens donin ni un vot" i va citar l'exemple de la gestió de les presons.

Va remarcar que a Espanya es té un "concepte diferent d'autonomia" i que alguns presidents d'altres comunitats ja li havien expressat que haurien renunciat a competències "com sanitat perquè genera dèficit".

També va recordar la figura de Nelson Mandela i va citar Claudio Magris per recordar que l'expresident sud-africà va ser qui va fer entendre al món que es podia "no odiar l'adversari". Pujol va aprofitar per fer el paral·lelisme amb Catalunya i demanar que es respecti allò espanyol. "Perquè l'independentisme ha de ser català, constructiu, perquè hem estat en contacte molt temps", va indicar. A més va recordar que el catalanisme no és excloent perquè molts ciutadans amb cognoms "Fernández se senten molt catalans". A més va recordar que des de la transició els nacionalistes han volgut el millor per a Catalunya, però també "millorar Espanya" i va recordar els pactes que donaven estabilitat als governs espanyols perquè no hi hagués una involució democràtica.

El nucli dur del pensament

La presentació de l'acte a la Casa de Cultura de Girona va anar a càrrec del periodista Antoni Puigverd, que va destacar que els articles de Jordi Pujol a la premsa suposen el "nucli dur del pensament polític" de l'expresident català, com recull el prologuista Vicenç Villatoro. Per Antoni Puigverd, el recull d'articles demostra la seva consciència de les arrels cristianes de Catalunya". També va citar l'amplitud de temes que tracta Pujol, així com la qualitat dels retrats d'alguns personatges històrics, entre els quals destaca Jaume Vicens Vives i Salvador Espriu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook