03 de gener de 2014
03.01.2014
40 Años

INSCRIPCIÓ | JORNADA ESPORT I SALUT

40 Años

Geli demana prioritzar els recursos en salut mental arran de la crisi

Els socialistes reclamen un registre unificat de suïcidis liderat per l'Institut de Medicina Legal

03.01.2014 | 06:30
La diputada Marina Geli reclama un increment per a salut mental.

El PSC reclama la priorització de les polítiques i el pressupost de Salut Mental en aquest moment de crisi, i un registre unificat de suïcidis i temptatives. El Parlament s'haurà de manifestar en relació a la reforma del Codi Penal del Govern del PP en tràmit al Congrés que pot estigmatitzar les persones amb malaltia mental.
La diputat socialista per Girona, Marina Geli, va donar a conèixer les dades de suïcidis dels darrers anys a les comarques gironines i també a Catalunya, que mostren un preocupant augment. El 2007 les xifres a comarques gironines se situaven en un 11,9 mentre que el 2003 es va arribar al 16,5% dels casos sotmesos a autòpsia. També es pot comprovar que l'any 2010 el percentatge havia baixat al 12%. Pel que fa al conjunt de Catalunya, les xifres han passat d'un 14% fins a un 15,5%. A les comarques de Barcelona s'ha arribat el 2013 a un 18,7% dels casos, mentre que a la ciutat de Barcelona s'ha reduït enguany fins al 10 per cent.
El grup parlamentari Socialista reclama la priorització de la salut mental en aquest moment de crisi econòmica i augment de les desigualtats, i la creació d'un registre unificat de suïcidis i temptatives de suïcidi per abordar de manera prioritària la situació.
En la moció conseqüència de la interpel·lació formulada per la diputada Marina Geli al conseller de Salut, el PSC proposa mesures molt concretes en relació a accions per millorar accions per la salut mental i atenció a les persones amb aquestes malalties que està empitjorant a causa de les retallades i la crisi econòmica.
Marina Geli denuncia que "el pes de Pressupost de Salut dedicat a la salut mental malgrat l'augment de les necessitats ha passat de representar un 10,8% de l'any 2010 al 9,3% que es preveu el 2014, el mateix que l'any passat".
També constata la disparitat de dades segons els registres consultats, motiu pel qual Geli reclama un registre únic de suïcidis i temptatives liderat per l'Institut de Medicina Legal. Tanmateix, la moció pretendrà resoldre les grans desigualtats territorials per l'accés a recursos de Salut Mental.

Augment de la mortalitat
La diputada també alerta que ?l'any 2012 la mortalitat va patir un canvi de tendència de 20 anys, ?incrementant-se en un 5,3%, unes dades inèdites des de 1983; també el 2012, per primer, cop l'esperança de vida dels catalans va decréixer. Marina Geli recorda que "durant el període 2003-2011 la mortalitat a Catalunya va disminuir un 2,63% i que ?l'increment de mortalitat actual pot explicar-se entre d'altres qüestions per les desigualtats socials i la ?feblesa dels serveis públics".
El text presentat també insta el Govern i el Parlament a fer front comú per rebutjar la llei orgànica 10/1995 de 23 de novembre del Codi Penal, en tràmit al Congrés, que suposin un tracte injust,? ???ina?dequat, estigmatitzador i discriminatori de les persones amb malaltia mental i en especial ?aquelles que puguin conduir a privació de llibertat il·limitada en el temps, així com l'establiment de llibertat vigilada il·limitada en el temps.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook