08 de gener de 2014
08.01.2014
40 Años
40 Años

Condemnen un tertulià d'Intereconomía a pagar 21.000 € a l'exconsellera Geli

Eduardo Garcia Serrano la va "insultar greument" en un programa acusant-la d'incitar menors a "remenar-se-la"

08.01.2014 | 09:14
L´exconsellera de Salut, Marina Geli, durant la roda de premsa que va efectuar ahir a Girona.

Fragment de la intervenció del tertulià

Arrel de la creació de la pàgina web "Sexe Joves", que depenia de la conselleria de Salut que capitanejava la socialista Marina Geli, el tertulià d'Intereconomia Eduardo Garcia Serrano, aprotfitant la seva presència al programa "El gato al agua", la nit del 3 de juny de 2010 li va proferir uns "insults tant greus i tan patentment encaminats a desprestigiar-la" que han sigut tipificats com a delicte greu d'injúries amb publicitat.

La justícia ha castigat la pròdiga verborrea del periodista i tertulià de la cadena de televisió Intereconomía Eduardo Garcia Serrano per metrallar insults a cabassades contra l'exconsellera de Salut Marina Geli (PSC) arran de la campanya d'educació sexual realitzada des del departament que liderava la dirigent socialista. L'abús verbal, considerat delictiu pel Jutjat Penal número 20 de Madrid, sortirà car al periodista i a la cadena de televisió. Garcia Serrano haurà de pagar 3.240 euros per un delicte d'injúries greus amb publicitat però també haurà d'indemnitzar l'exconsellera amb 18.000 euros, i ho haurà de fer de forma "conjunta i solidàriament" amb la cadena de televisió Intereconomía. Aquí no acaba la despesa: el periodista també haurà d'abonar les costes processals. La sentència no és ferma.

Aprofitant la seva aparició en el programa El gato al agua d'Intereconomía la nit del 3 de juny de 2010, Eduardo García Serrano -nascut Eduardo García García-, "amb intenció d'atemptar contra la fama i dignitat" de l'aleshores consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, va descarregar un enfilall d'improperis en qüestió de segons que li han valgut la sentència condemnatòria.

"Aquesta senyora és una marrana, una porca i està fabricant degenerats. Aquesta marrana els obliga [als menors] a remenar-se-la. Aquesta paia és una bandarra repugnant". Aquest només és un fragment de la intervenció que va fer el tertulià per analitzar la web "Sexe Jove", creada per la conselleria de Salut de l'època a fi d'orientar "professionals" i resoldre dubtes en matèria d'educació sexual en adolescents.

La sentència condemnatòria dedica bona part dels seus fonaments jurídics a resoldre els límits existents entre el drets fonamentals a l'honor i a la llibertat d'expressió que, en definitiva, van ser els que van monopolitzar tot el judici. El magistrat és clar en precisar que queden "totalment deslegitimades les frases formalment injurioses o simplement vexatòries que, segons les circumstàncies del cas concret, resultin innecessàries per transmetre" una idea o pensament. En definitiva, la llibertat d'expressió no empara l'insult. El periodista no es pot emparar en la Constitució per injuriar, bàsicament perquè no existeix la protecció a un suposat dret a l'insult.

Per tant, la intervenció del tertulià "constitueix una ofensa reiterada i greu" que va "més enllà de la pura desqualificació professional per entrar de ple en el terreny personal". Una agressió verbal que va comptar amb la "publicitat" que ofereix un mitjà de comunicació de masses com és la televisió i que afegeix un "plus de gravetat" a les expressions proferides.

Pocs dies després d'aquesta intervenció, el periodista va demanar disculpes a l'exconsellera a través del mateix programa però el jutge considera "irrellevant la petició de perdó" en tant que la retractació només afecta al reconeixement d'una falsedat i no, com és el present cas, a les injúries proferides en un judici de valor.

El periodista no ha buscat altres maneres de demanar perdó. "El dia del judici tampoc va fer cap acostament i el seu advocat va demanar l'absolució i això no és voluntat de reconèixer el dany", va remarcar ahir l'exconsellera, que també va expressar la seva voluntat de demanar judicialment "que desaparegui el vídeo dela xarxa". Han passat tres anys i mig dels fets i encara es pot recuperar per internet el fragment del programa on Eduardo Garcia Serrano insulta descaradament l'exconsellera.

La sentència també obliga el tertulià i la cadena de televisió a divulgar la sentència, una vegada sigui ferma, "en el mateix programa i a través dels mateixos mitjans" a fi que es pugui considerar completa la reparació del dany que es va causar.

Qui és el tertulià

El periodista Eduardo Garcia Serrano no és només conegut pels insults a l'exconsellera de Salut. La seva biografía és més extensa, no només per haver sigut un fugaç director del diari La Gaceta-entre el 26 de setembre i el 10 d'octubre de 2012- sinó perque abans de desenvolupar la major part de la seva carrera a Radio Intercontinental va exercir com a redactor en cap dels diari franquista El Alcázar. Garcia Serrano és fill del també periodista falangista Rafael García Serrano, qui va treballar en diverses publicacions del règim com Haz, Arriba i el mateix El Alcázar, a banda de publicar diverses novel·les, una de les quals dedicada a Primo de Rivera.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook