13 de gener de 2014
13.01.2014

La First Lego League repta a combatre la fúria de la natura

La competició tecnològica reuneix centres educatius d'arreu de la demarcació de Girona que han elaborat un projecte científic i un robot capaç de treballar en catàstrofes naturals

14.01.2014 | 07:24
La First Lego League repta a combatre la fúria de la natura

Només hi ha una manera d'evitar la fúria de la natura. Tenir mecanismes per prevenir que s'enfadi. Amb aquest repte damunt la taula uns 200 alumnes d'entre 12 i 18 anys van participar aquest cap de setmana a la First Lego League a l'Escola Politècnica Superior de Girona. Amb un ambient de gala i el nerviosisme propi d'una gran competició esportiva 27 equips van competir dissabte i diumenge tenint en compte tres elements: identificar un problema relacionat amb el tema de la competició i solucionar-lo, desenvolupar un robot a partir de peces de Lego, i mostrar l'eficàcia d'aquest per assumir 10 missions en dos minuts i mig. Tot això embolcallat de valors com la creativitat, la confiança en un mateix i la col·laboració en equip.

El moment de més tensió es produeix quan el robot dissenyat entra dins el terreny de joc. "No és senzill perquè hi ha nervis i elements diferents dels que tenim quan entrenem, s'han d'ajustar al robot qüestions com la llum", va explicar en Vidal Vidal, tutor dels Future Generation de la Salle de Cassà. Lluny d'acovardir-se per la pressió els diferents equips van entomar el repte. "Serà el nostre treball de grans", va justificar l'Eduard Verd de l'equip Green Map de La Salle de Cassà.

La clau és el treball en equip, fer molta feina a casa, cercar patrocinadors per finançar les peces del robot i informar-se buscant fonts expertes en la matèria. Al Centre Escolar Empordà de Roses, sota la direcció de la professora Rosa Carreras, cada alumne ha hagut d'assumir una part del projecte i després s'ha posat tot en comú, que és quan "sorgeixen els problemes i els resolem plegats".

Set premis

L'organització va entregar set premis a l'entrenador, a les joves promeses, a l'emprenedoria, als valors de la First Lego League, al comportament del robot, al seu ?disseny i al projecte científic, a més del que dóna accés a la final espanyola que se celebrarà a Barcelona el 22 de març. El bitllet per anar a la Ciutat Comtal se'l van endur els alumnes de l'Institut Baix Empordà de Palafrugell enquadrats a l'equip Robotnik amb un projecte per vigilar possibles incendis a les Gavarres amb drones. "Hem treballat a tot arreu, el temps se'ns ha escurçat, la competició ha arribat massa aviat, encara no ens creiem que hem guanyat", van dir a l'unisó l'Albert Teixidor, l'Albert Garcia i en Joan Martí, integrants de l'equip guanyador.

Els reptes, l'adrenalina de les demostracions i la competició sana que es respira enganxen. La majoria d'equips fa anys que vénen i els pares i mares que abarrotaven entusiastament les grades de l'aula ho certifiquen, fins i tot els novells en l'experiència com la Consol Vilaseca de Roses. "Està molt ben organitzat i representa un estímul per tota aquesta mainada apassionada per la robòtica". La diversitat d'edats no és cap problema perquè tothom hi troba la seva motivació. "Els petits s'ho prenen més aviat com un joc però els grans, els de 4t d'ESO, s'hi han implicat molt, s'ho han treballat i els dies previs estaven nerviosos", va relatar la mare.

La seu de l'esdeveniment, la Politècnica de Girona, va aprofitar per reivindicar el potencial de la institució i de la ciutat per formar futurs experts en robòtica i enginyeria. Talent, creativitat, esforç, enginy i treball en equip amenitzat per una presentació a l'americana, amb dos speakers, música i llum. Un xou que va entusiasmar alumnat, professorat i família i que va acabar amb una gran foto fent l'onada, demostrant que la tecnologia pot enganxar d'allò més.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook