25 de gener de 2014
25.01.2014
Diari de Girona

El Suprem obliga l'exdiputat Joan Puig (ERC) a pagar 30.000 € a Air Berlin

Considera que va vulnerar l'honor de la companyia en vincular-lar amb el règim nazi l'any 2008

25.01.2014 | 00:00
L'exdiputat d'ERC, Joan Puig

La Sala Civil del Tribunal Suprem ha ratificat la condemna contra l'exdiputat d'Esquerra Repúblicana de Catalunya (ERC), Joan Puig, per vincular la companyia aèria Air Berlin amb el nazisme. La sentència del Suprem converteix en ferma la sentència que ja havia confirmat l'Audiència Provincial de Girona l'any 2011 obligant l'exdiputat a rescabalar l'empresa per haver realitzat una "intromissió il·legítima a l'honor i la imatge de l'empresa" quan el 2008 va escriure en el seu blog una entrada que la vinculava amb el nazisme per haver-se negat a utilitzar el català en els seus avions.

El 6 de juny de 2008, Joan Puig va escriure un article en el seu blog titulat "Boicot a Aire Berlín" que contenia una imatge distorsionada del logotip de l'empresa al que es va afegir una esvàstica, que és el símbol més característic i identificatiu del règim nazi. Però la seva acció no es va quedar aquí doncs va convidar tots els seus seguidor a realitzar l'estratègia de "google bombing" consistent en aconseguir que aparegués en els primers resultats de búsqueda d'aquest cercador aquesta entrada del seu blog. Dos dies després, l'exdiputat encara va tornar a publicar un altre article referit a la companyia aèria titulat Air Goebbels.

La sentència del Suprem obliga Puig a retirar els esmentats articles i tots els comentaris que vulnerin el dret a l'honor de la companyia i dels seus directius, així com a pagar les costes del recurs. L'alt tribunal, en la seva valoració dels fets, ha tingut en compte "la rellevància pública de les opinions" d'un exdiputat a les Corts Generals i especifica que el dret a la libertat d'expressió no l'empara per atacar d'aquesta forma tant "desproporcionada".

Per qué va actuar així?

La polèmica de l'exdiputat es va originar arran d'una carta que havia enviat la directora general de Política Lingüística del Govern balear de l'època, Margalida Tous, a Air Berlin i altres companyies a les que instava a potenciar el català en les seves relacions amb els clients. Aquesta recomanació no va agradar a l'empresa aèria que va assegurar no entendre a què treia cap aquesta qüestió quan hi havia "altres prioritats" més rellevants.

A banda, des d'Air Berlin van defensar el dret d'una empresa privada internacional a expresar-se amb l'idioma que considerés oportú. i el director general de la companyia, Joachim Hunold, va escriure un article a la revista corporativa lamentant la decisió del govern balear, cosa que va encendre l'exdiputat d'ERC.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook