01 de febrer de 2014
01.02.2014
Diari de Girona

per què el pnb no dóna suport a la secessió de catalunya?

01.02.2014 | 00:00
per què el pnb no dóna suport a la secessió de catalunya?

"El PNB no necessita entrar en guerres perdudes. Sap que, si hi entra, serà substituït pels hereus d'Herri Batasuna i d'ETA, els quals, posats a demanar la lluna, engatussaran els bascos amb la pàtria a recuperar, que és Euskal Herria"

És un fet que el PNB pren distància de Catalunya cada vegada que l'olla catalana fa una nova ebullició pel que fa a l'Estat. Demana més diàleg, però es mostra permanentment equidistant respecte del govern de Catalunya i del govern d'Espanya. El mateix lehendakari, Iñigo Urkullu, va qualificar de simple "anunci" l'aparició en escena del president Artur Mas i de la plana major de CDC, UDC, ERC i CUP per donar a conèixer data de la mil vegades anunciada "consulta" i continguts de les preguntes a fer. Un "anunci", va dir, com aquell que n'assenyala qualsevol que apareix en l'edició d'avui del Diari de Girona. Ni una paraula de suport. Va fugir d'estudi quan va dir que ell "no se sent condicionat per altres realitats". El PNB, previsible soci electoral de CiU, una vegada més, en les properes eleccions al Parlament Europeu, va deixar en pilotes al mateix president de la Generalitat. Res de nou. La història de les relacions PNB-Catalunya és la història de la traïdoria basca al millor estil vaticanista: En un palau renaixentista, darrere les cortines, amb la daga a la mà, mai mirant als ulls i confiant sempre que la Infinita Misericòrdia li perdoni els pecats; doncs, per a alguna cosa fou fundador de la Internacional Demòcrata Cristiana.
En tota aquesta llarga tragicomèdia sobre el dret a decidir i l'exercici del mateix en què estem submergits, ¿Algú, ni que sigui una sola vegada, ha escoltat o ha llegit de líders del PNB alguna paraula de solidaritat respecte de l'obra, els seus directors i els seus actors, catalana per descomptat, relativa a l'autodeterminació i al referèndum? Jo no; mai. No m'ha causat cap sorpresa; la sorpresa és que ni un sol dels mitjans informatius del Règim que ens governa s'hagi fet ressò d'aquest buit i l'hagi explicitat. Suposo que, en la ?trucada del migdia o en la darrera del capvespre, han rebut la "indicació" que no paga la pena subratllar que el PNB ha posat el desert com a frontera en les relacions amb CiU. En la seva consciència encara perdura el record del "pla Ibarretxe" i la factura que l'Estat els va fer pagar: L'agosarat lehendakari, defenestrat i cap a casa; el PNB a l'oposició; el socialista Patxi López al capdavant d'Euskadi i el PP assegurant-li la majoria absoluta des del Parlament. I, encara avui, estan endeutats per la lletra que els va endossar sense termini de venciment: L'esquerra abertzale trepitjant-los els talons electoralment i governant en no poques i importants institucions basques. L'Estat és l'Estat, encara que aquí, per a molts, els sembli de cartró pedra.
El PNB no necessita entrar en guerres perdudes. Sap que, si hi entra, serà substituït pels hereus d'Herri Batasuna i ?d'ETA, els quals, posats a demanar la lluna, engatussaran els bascos amb la pàtria a recuperar que és Euskal Herria, la qual cosa despertarà a l'elefant del nord, França, i no hi haurà res a fer. Saben tots ells, tots són tots, que no necessiten reconvertir-se en Estat independent, atès que disposen d'una relació confederal amb Espanya i que tenen la borsa de la recaptació tributària. I recorden, els de més edat, que això ho varen aconseguir no votant la Constitució ni el 50% dels electors del País Basc. ETA, diguem-ho clar, pesava més que l'Estat. Amb les espatlles ben cobertes, els diputats bascos no van ?necessitar votar afirmativament el text constitucional que els atorgava aquests dos grans privilegis que mai no han estat discutits per ningú, però això sí, varen encarregar a CDC que vetllés pels seus interessos ja en temps de la Ponència Constitucional. Encara és l'hora que ho hagi d'agrair. I saben una tercera cosa: Per a la Unió Europea, Euskadi és un paradís fiscal i han contractat el mateix ?Regne d'Espanya com a advocat defensor amb l'encàrrec de què segueixi essent-ho. L'Estat, espanyol per descomptat, és qui els treu les castanyes del foc cada vegada que el Tribunal de la Unió Europea, la Comissió Europea o el Consell de la Unió Europea els diu que l'estatus economicofinancer d'Euskadi (i Navarra) no té empara en els Tractats. O és que això ningú a Catalunya no ho sap? Com volen o volem que el lehendakari, ni que sigui del PNB, es posi al costat de la secessió? No ho farà mai.
Però és que, endemés, hi ha una quarta qüestió, la qual constitueix el secret millor guardat: El "cupo basc" i la ?solidaritat vers la resta d'Espanya. Algú sap quan recapta Euskadi en nom del seu Parlament i en nom d'Espanya? Ningú, perquè mai no s'ha donat a conèixer. Algú sap si realment "paga" a l'Estat els serveis que aquest li presta? Ningú; mai no s'ha sabut. I finalment, algú sap quina és l'aportació del País Basc al fons de cooperació solidària entre Comunitats Autònomes? Tampoc no ho sap ningú. Aleshores, voleu dir, president Artur Mas, que no haguessin anat millor seguint l'exemple basc que no pas les seves cursis metàfores que enfangats ens tenen a tots, vós el primer?

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit