01 de febrer de 2014
01.02.2014

Salt és el vuitè lloc de l'Estat on hi ha més dones de països on es fa la mutilació genital

La població del Gironès juntament amb Barcelona i Lleida compten amb 1.200 menors en risc de la pràctica

01.02.2014 | 07:51

A Catalunya hi ha 6.000 noies menors de 15 anys en risc de patir mutilació genital i Salt és el vuitè municipi en nombre de dones procedents de països on es duu a terme aquesta pràctica. Segons dades del Mapa de la Mutilació Genital Femenina(MGF) elaborat per la Fundació Wassu de la Universitat Autònoma de Barcelona, la xifra a escala catalana s'ha incrementat un 50% entre els anys 2008 i 2012.

Salt, junt amb Lleida i Barcelona tenen més de 1.200 menors en risc. Aquesta és la quarta vegada que s'actualitza el mapa, que té com a objectiu localitzar en el territori la població de les nacionalitats procedents de països en què és freqüent mutilació genital. En canvi, segons el Mapa desenvolupat per la Fundació Wassu-UAB es constata que en les poblacions de Banyoles, Olot i Blanes, ha baixat el nombre de nenes menors de 15 anys en risc de patir una mutilació genital en 72, 48 i 19, respectivament, des del 2008.

L'antropòloga i experta en mutilació genital femenina Adriana Kaplan va lamentar ahir que les autoritats catalanes apostin més per la intervenció policial que per la prevenció en l'atenció primària de salut per controlar aquesta pràctica entre les nenes de famílies originàries de l'Àfrica. Pel que fa a les dades sobre Banyoles, Olot i Blanes l'antropòloga va dir que "s'està investigant sobre el terreny" per veure què ha passat amb aquestes joves, podria deure's, en part, al control exercit per la policia per prevenir les mutilacions, amb controls ginecològics obligatoris, cosa que hauria provocat que les seves famílies optessin per abandonar el territori.

A Catalunya resideixen més d'1,1 milions de persones de nacionalitat estrangera, 70.000 són de països on es practica la mutilació a les dones, cosa que la converteix en la comunitat on hi ha un terç de la població d'aquests orígens. Des del 2008, s'han sumat 13.000 persones més, sent Senegal i Gàmbia les dues principals nacionalitats d'origen, amb més de 20.000 i 15.000 residents, a distància dels immigrants de Nigèria, Mali, Ghana i Guinea, que sumen cadascuna 5.000 persones.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema