16 de febrer de 2014
16.02.2014

Es busca donant d'esperma gironí

Les clíniques constaten una falta de voluntaris tot i la crisi

16.02.2014 | 00:00

A les comarques gironines, els homes són poc propensos a donar semen. Així ho constaten les principals clíniques de la demarcació que es dediquen a emmagatzemar les mostres d'esperma i d'òvuls. Tot i això, amb la crisi cada cop són més els donants -masculins i femenins- que decideixen fer el pas, principalment per una compensació econòmica.

La societat gironina ha demostrat que és una de les més altruistes de l'Estat pel que fa a la donació de sang. Però el sector masculí d'aquesta societat té a dia d'avui una assignatura pendent a l'hora de despendre's de forma voluntària d'altres fluids del seu organisme: els barons de la demarcació són poc propensos a donar esperma. Per què malgrat la crisi -últimament molts voluntaris han vist un bon sobresou en la compensació econòmica que reben per donar- els bancs de semen de Girona segueixen buits?

Dues de les principals clíniques a nivell provincial que es dediquen a la reproducció assistida i a l'emmagatzematge d'esperma i òvuls asseguren que, en contra del que a vegades es pugui pensar, donar semen no és tan fàcil com pot semblar. Núria Gimbernat, del Centre de Genètica de Girona, explica que aproximadament la meitat dels voluntaris que es presenten a la primera prova queden descartats. No perquè no puguin tenir fills -això amb prou feines passa en un 5% dels casos- sinó perquè el seu esperma no compleix els elevats estàndards que es requereixen perquè la posterior fecundació tingui èxit. "La mínima concentració ha de ser de 40.000 espermatozous per ejaculació. Fins i tot encara que es compleixin aquests nivells, l'esperma ha de poder resistir la prova de congelació per ser acceptat", assegura Gimbernat.
Si a Girona ja de per si no es presenten gaires candidats, els que surten escollits acaben essent un nombre molt reduït. Així ho certifica Ingrid Puig, coordinadora de la clínica Girexx, quan explica que fins i tot han hagut d'adquirir esperma de Barcelona per satisfer la demanda dels seus clients.

Factors psicològics?

Puig també apunta que una de les possibles causes de la manca de donants masculins té a veure amb aspectes més psicològics. I és que, segons creu, el fet de no ser escollit per no complir amb els paràmetres no sempre és ben rebut pels homes que es van a fer la prova. "Hi pot haver certa por pel fet de ser descartat, i això pot explicar en part la falta de donants" opina Puig.

L'únic que actualment està pal·liant la falta de donants a les comarques gironines és la crisi. Tant Centre de Genètica com Girexx confirmen un repunt del nombre de donants d'esperma, a causa principalment del reclam econòmic que hi ha al darrere.

El preu que els centres paguen als donants equival a uns 50 euros per donació. Gimbernat deixa clar que la llei prohibeix expressament pagar per una donació anònima i altruista, de manera que la compensació econòmica que reben els donants és pel temps que hi dediquen i pels seus desplaçaments a la clínica.

La legislació espanyola també és molt estricta a l'hora d'evitar possibles casos d'endogàmia. Puig subratlla que, per ?exem?ple les donants d'òvuls poden tenir un màxim de sis fills permesos abans d'acabar la seva etapa com a voluntària. En el cas de Centre de Genètica, el màxim nombre de mostres de semen permeses per persona és de 15.

A la recerca de la varietat

"Busquem sobretot varietat. Tenim preferència per grups sanguinis que costen d'obtenir, sobretot els RH negatius. Els que són de grups més comuns, potser s'han d'esperar més", remarca Gimbernat. Puig, per la seva banda, constata que molts dels demandants -tant d'òvuls com de semen- que atén Girexx són parelles estrangeres que vénen a Catalunya perquè als seus països d'origen tant les donacions com els tractaments de reproducció assistida estan prohibits.

Tant Girexx com Centre de Genètica van fer una crida a la població masculina perquè s'animi a donar esperma: "són actes que tenen a veure amb la solidaritat. Donar esperma no et canvia la vida, però sí permet ajudar els altres a canviar la seva".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook