16 de febrer de 2014
16.02.2014
Ramon Parés

"Si els bombers treballessin set dies més, cobriríem cent llocs"

El director general de Prevenió d'Incendis, Ramon Parés, confia que en breu es pugui resoldre el conflicte

17.02.2014 | 14:47
"Si els bombers treballessin set dies més, cobriríem cent llocs"

Director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat. Des del maig de l'any passat, el cos de Bombers es troba en peu de guerra amb els responsables del Departament d'Interior encarregats de la gestió del cos. Denuncien mancances de personal i materials, entre d'altres. Aquesta setmana van reprendre les negociacions amb responsables com Ramon Parés, que espera que en breu es pugui solucionar el conflicte.

El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat, Ramon Parés, es mostra convençut que la represa de les negociacions amb els sindicats de Bombers permetrà trobar una solució al conflicte latent des de la primavera passada, quan els Bombers van deixar de fer hores extra. I assegura que malgrat que no es puguin fer oposicions de nous funcionaris per llei, aposten per fer un concurs per agafar interins. Un fet que hauria de solucionar les jubilacions que hi haurà al cos mentre no s'hi puguin crear places noves de funcionari.

Com va començar el conflicte entre els Bombers i la Direcció General?

Tot comença el mes de juny després que entrés el nou equip del departament i comencéssim a prendre contacte amb la situació dels Bombers. Veiem que tenen unes condicions laborals que es van signar el 2006 i s'allargaven fins al 2008 i els governs successius van anar prorrogant. Les comencem a examinar i veiem que són bones condicions laborals però és cert que avui en el cos de Bombers no ho tenim tot perquè la situació del país és la que és.

Està d'acord doncs amb els sindicats que falten bombers?

Si bé no ens posem d'acord amb la xifra amb sindicats, si en falten 50 0 150; el que és segur que en falten perquè fa dos anys que no hi ha oposicions. Sabem que els bombers estan molestos, com tots els funcionaris, per la pèrdua de la paga extra, com passa a tot el sector públic. Som conscients que no tenen la plantilla al 100%, com tampoc té cap servei públic. No és no voler fer oposicions sinó que la llei ho prohibeix. També som conscients que quan hi havia diners i el país anava bé, hi havia un nivell de reposició dels materials que era més alegre.

A què es deu que no s'actualitzin o bé que tardin en arribar els materials per al cos d'emergències?

La rapidesa a vegades no la tenim perquè no tenim diners o a vegades perquè el material que gasten els Bombers, i igual que els dels submarinistes per posar un exemple, és costós i cap empresa el té en estoc. A més, quan obtenim els diners per fer els concursos, el procés de contractació del vestuari té un procés i un cop adjudicat és molt lent. No és fàcil fer una camisa ignífuga o uns pantalons que han de passar mil proves i superar normatives europees. A vegades triguen entre sis i 9 mesos, acceptem que el nivell de reposició s'ha alentit. Com també que abans els camions a vegades duraven menys temps. Els nostres camions passen ITV, i una revisió mensual i és cert que fem durar més anys els vehicles, però en cap cas vol dir que baixi la seguretat.

En quin punt es troben les negociacions?

Dimarts d'aquesta setmana vam fer una reunió i és cert que no se'n feia cap des del desembre perquè nosaltres hem estat gestionant com a Govern la manera de trobar els recursos econòmics per fer una oferta. Dimarts, dia 18, esperem que els sindicats ens donin una reposta.

Quina oferta els han traslladat?

Com que de moment no podem fer oposicions, des de la Direcció General de Bombers vam demanar que el 2014 hi hagués un concurs d'interins perquè veiem que no n'hi ha relleus des de fa dos anys i hi ha gent que es jubila. Actualment tenim unes 55 baixes per jubilació. Fins a dia d'avui 55 sobre 2.500 en cap empresa del món és una cosa significativa. Però pel que sí estic preocupat és per la situació que hi pot haver si no fem res el 2015 i el 2016 perquè hi ha una variable que no controlem.

Llavors, si no es fan oposicions com preveuen aconseguir nou personal?

La proposta que hem fet passa per una doble línia: han de treballar més els propers anys. Ara, els Bombers fan un màxim de 70 dies a l'any perquè són guàrdies de 24 hores, i els hem dit fer set dies més però amb l'augment de l'horari retribuït. No seran com hores extra, sinó un complement específic en caràcter fix. Si mirem el context europeu, aquí els nostres Bombers treballen 1.688 hores a l'any i en torns de 24 hores. I a la resta d'Europa, veiem que per sous idèntics estan entre les 1.900 o 2.000 hores a l'any.

Com es notarà aquest augment d'hores en els parcs?

Amb aquest increment horari guanyarem 248.000 hores a l'any del servei de bombers que ens permetrà almenys durant 2 anys cobrir els parcs amb garanties. En aquests moments oferir al col·lectiu del sector públic que treballin més i guanyin més, molts funcionaris, sobretot interins, n'estarien encantats. És una proposta que esperem que discuteixin.

Quin és l'altre punt de l'oferta plantejada als sindicats?

Amb l'increment horari podrem funcionar bé entre dos o tres anys però com que no tenim la garantia de quan el Parlament dirà que el país està en condicions d'acceptar nous funcionaris. Volem fer com d'altres col·lectius. Els metges tenen els MIR, a Justícia tenen jutges substituts, a Educació, els mestres tenen interins... per què els Bombers no podem tenir interins? Els hem dit als sindicats que ?estudiarem i els hem proposat de crear conjuntament un model de concurs per poder fer una selecció de bombers interins. Crec que és una oferta responsable i realista.

Amb aquest increment horari s'evitarà que els parcs es trobin sota mínims?

Guanyaríem unes 248.000 hores de bombers a l'any i això és com contractar de cop entre 100 i 120 bombers. El que els proposem és com agafar i posar diners de les hores extra i posar-ho en horari normal. L'hora extra té un problema per a nosaltres i s'ha demostrat durant l'estiu, perquè quan estan enfandats no les fan. El servei públic d'emergències no pot estar pendent de la voluntat individual dels funcionaris. La idea és reconvertir les hores extra en un horari obligatori per a tothom. Sé que no els agrada perquè prefereixen que cadascú decideixin, però pensem que són propostes molt raonables.

Quan volen tenir tancat l'acord?

El dia 18 estan convocats i esprem que ens facin una contraproposta o ens diguin un sí o no. Això ha d'estar tancat en dues o tres setmanes. No podem estar mesos i mesos discutint si no veiem que per part seva hi ha la voluntat d'acord.

I si les seves propostes no quallen. El pla "b" és tancar parcs?

Això mai. Girona és el territori de Catalunya que té més parcs de bombers funcionaris i funcionem amb xarxa. És un model però que a Europa s'està replantejant i la tendència és tenir menys parcs i més grans. A Catalunya es va triar una opció fa molts anys i ara no estem per canviar-la. Potser algun dia caldrà revisar el model però ara moment no tenim intenció de tancar parcs. Tenim un cos de Bombers molt bo, dels millors d'Europa.

La regió d'emergències es vol traslladar a la seu de la Generalitat a Girona. A què es deu?

La regió ara es troba en un parc de Bombers, el de Girona i això no succeeix en cap altre lloc de Catalunya. Ens hem trobat que tot estava unit i en un estat de condicions de treball molt dolentes i hem decidit separar la regió del parc. Per això, hem buscat una solució que no impliqui una nova construcció. Ens van oferir el trasllat en un espai de l'edifici de l'antic hospital Santa Caterina i ara estem fer un projecte. Esperem que al llarg d'aquest any puguem fer el trasllat i crec que serà en benefici dels que hi treballen, pel servei d'emergències i per a la ciutat.

I com quedarà el parc de bombers de Girona?

El parc actual quedarà alliberat en metres quadrats i quan tinguem diners se'n farà una remodelació. A l'edifici del Santa Caterina s'hi traslladarà la branca administrativa i en el parc hi quedarà el cap de parc i els caporals. Serà un parc normal, que ara no ho és.

I quan s'inauguraran les noves instal·lacions d'Olot?

En breu, el parc de Bombers d'Olot serà l'últim parc de nova construcció.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook