Els municipis catalans s'estalviarien cada any 56 milions d'euros amb l'aplicació d'un sistema de retorn d'envasos. És una de les conclusions de l'estudi "Implantació d'un Sistema de Retorn d'Envasos de begudes a Catalunya. Oportunitats econòmiques pels municipis", presentat ahir per la iniciativa Retorna. L'estudi quantifica els costos que suposa la gestió del reciclatge i tractament dels envasos buit i proposa l'aplicació d'un sistema de retorn que complementaria l'actual. El director d'estudis de Retorna, Víctor Mitjans, va recordar que, tenint en compte el principi europeu de responsabilitat del productor, la indústria envasadora hauria de pagar íntegrament els costos generats i no els ciutadans.

La iniciativa ha estat impulsada per 24 municipis catalans juntament amb la col·laboració de diversos grups ecologistes. Miquel Roset, director de Retorna, va explicar que la implantació d'aquest sistema tindria un cost zero tant per a municipis com per a ciutadans, tenint en compte que actualment amb el sistema de contenidors es gasta "215 milions d'euros dels pressupostos dels 300 que costa gestionar els residus".

Aquest sistema permetria als municipis escurçar la freqüència de recollida dels contenidors, reduir les necessitats de neteja viària i de platges, i disminuir la quantitat pagada per portar a avocar, incinerar o tractar els envasos.

A Cadaqués es va provar l'aplicació del sistema, amb un resultat del 72% de retorn d'envasos. En les últimes setmanes, però, l'alcalde Joan Figueres va assegurar que es va arribar fins al 90%. Figueres va explicar que aquestes dades revelen que, en tres mesos, la població de Cadaqués va demostrar estar preparada i conscienciada perquè el sistema funcioni.