El PP va fer valer un cop més la majoria absoluta al Congrés per tombar una esmena que reclamava el desdoblament íntegre de la N-II a les comarques gironines, millorar l'eix pirinenc i traspassar la gestió de l'aeroport de Girona. El text, fruit d'un acord de CiU i els socialistes, va rebre el suport de tots els diputats gironins de l'hemicicle, excepte el de Concepció Veray, diputada del PP.

L'esmena que fa referència a la situació que viuen les comarques gironines es va votar ahir durant el debat de política general a Madrid. El text posava el focus en tres punts, sobretot marcats per les infraestructures. D'entrada, tornava a insistir en la necessitat de desdoblar la N-II de punta a punta de la demarcació; és a dir, des de Tordera fins a la Jonquera. En matèria de carreteres, el text també reclamava reprogramar i executar les obres del futur eix pirinenc (N-260).

Per últim, l'esmena exhortava el govern estatal a traspassar a la Generalitat la gestió de l'aeroport Girona-Costa Brava, conjuntament amb els de Reus i Sabadell. Un traspàs que, com recollia l'escrit, "en cap cas ha de comportar la possibilitat de deixar de fer vols internacionals fora de l'espai Schengen".

Crítiques al PP

Els populars es van quedar sols votant-hi en contra. Tot i que el partit compta amb 186 escons a l'hemicicle, hi va haver un diputat popular que es va equivocar i hi va donar suport.

La transaccional va rebre el vot a favor de 133 diputats CiU, ERC, PSOE-PSC, el PNB, UPyD i bona part del grup mixt). Els diputats d'ICV i d'IU es van abstenir.

El convergent Jordi Xuclà va insistir en què la pinya que van fer els diputats gironins de CiU, PSC i ERC (Veray, del PP, va ser l'única que va votar en contra) demostra la necessitat d'executar el desdoblament dels trams pendents de N-II. "Girona és el territori de l'Estat que menys quilòmetres té d'autovia, només per darrere de Ceuta i Melilla", va criticar.

"Cal recordar que el desdoblament de la N-II és desesperadament lent", va lamentar el diputat. I en referència a la N-260, va afegir: "Les males condicions que arrossega l'eix pirinenc es van posar de relleu ara fa dos estius, quan tres turistes van morir a Portbou durant els focs de l'Empordà".

Tant Xuclà com el socialista Àlex Sáez van criticar que Veray no s'aliniés amb la resta de diputats gironins en la votació. "Avui, com en altres votacions d'aquesta legislatura, ens hem trobat amb què ni tan sols la diputada gironina del PP defensa una posició contrària a la resta del grup i es nega a desenvolupar infraestructures que considerem prioritàries per al territori", va concloure Sáez.

"Coherència i humilitat"

Per la seva banda, la diputada del PP, Concepció Veray, va demanar ahir "rigor, coherència i humilitat" als qui "durant els seus 7 anys al capdavant del Govern de l'Estat van abandonar les nostres comarques", en referència al grup socialista.

Veray també va precisar que el PSOE havia presentat una esmena al text, demanant que es retirés la petició del traspàs dels aeroports, i que tot i que CiU no ho va acceptar, els socialistes hi van acabar votant a favor.