Deu escoles públiques de municipis de menys de 20.000 habitants són els primers en participar en un nou projecte que impulsa l'estalvi energètic als centres educatius gironins. Els col·legis que hi participen són Bac de Cerdanya, d'Alp; Can Puig, de Banyoles; Montseny, de Breda; Doctor Robert, de Camprodon; Mare de Déu dels Socors, d'Hostalric; Alfons I, de Puigcerdà; Joan Boada, de Riudarenes; l'escola de Riudellots; Guilleries, de Sant Hilari Sacalm; i Verntallat, de la Vall d'en Bas.

Els responsables d'aquest projecte són l'Àrea d'Acció Territorial de la Diputació de Girona i el Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA), impulsen l'estalvi energètic a les escoles públiques de la demarcació. Per fer-ho possible, tiren endavant, per mitjà dels ajuntaments, el projecte europeu "Euronet 50/50 max", que té per objectiu millorar la gestió de l'energia.

Aquest programa incentiva l'estalvi energètic en edificis públics a partir de l'aplicació de bones pràctiques en l'ús i en la gestió de l'energia. La metodologia del "50/50" consisteix a introduir incentius econòmics a canvi de l'estalvi energètic. L'ajuntament i l'equipament signen un compromís per mitjà del qual el primer es compromet a retornar al segon el 50% dels estalvis econòmics aconseguits. A més, l'equipament aplicarà un conjunt de bones pràctiques i a liderar el projecte.

Diversos ajuntaments gironins han inclòs el projecte "Euronet 50/50 max" com una acció per dur a terme en els plans d'acció per a l'energia sostenible. Per formalitzar-la, els ajuntaments hauran de signar un conveni de col·laboració amb la Diputació de Girona. Així mateix, també hauran de signar un conveni amb l'escola per fixar el punt de partida -a partir dels consums energètics mensuals dels últims tres anys- a fi de calcular l'estalvi aconseguit durant el projecte.

La Diputació, fins a finals d'any, oferirà ajuda als ajuntaments, que es materialitzarà en la presentació del projecte (metodologia, tasques, eines, calendari...), tres visites tècniques (propostes, mesures, seguiment dels consums...), l'assessorament per via telefònica i en línia, la instal·lació d'un equip de monitoratge dels consums, tallers presencials i en línia, i l'exposició itinerant amb els resultats dels equipaments participants en el projecte. A més, la Diputació assessorarà els deu centres participants de cara a suggerir i implementar bons hàbits energètics que generin estalvi.