10 de marš de 2014
10.03.2014

Les ambulÓncies del SEM atenen cada dia 229 urgŔncies a la demarcaciˇ de Girona

En el 98% dels casos arriben en menys de 20 minuts al lloc dels fets, i l'helic˛pter es mobilitza dues vegades diÓries

10.03.2014 | 00:00

Els equips del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) han atès una mitjana de 244 urgències diàries a les comarques gironines al llarg del 2013, un 6% menys que l'any anterior. Els professionals sanitaris s'han mobilitzat en 89.285 ocasions per donar atenció mèdica en accidents laborals o de trànsit, a persones que s'han trobat malament o per fer trasllats hospitalaris. Per al total de 89.285 avisos que han necessitat atenció mèdica urgent, l'helicòpter s'ha activat en 754 ocasions, les unitats de suport vital avançat (les ambulàncies en les quals normalment hi ha un tècnic sanitari, un infermer i un metge) han atès 13.391 urgències, i les de servei vital bàsic (amb dos tècnics) 70.226. Això representa que les ambulàncies del SEM, que han sumat 83.617 avisos el 2013 a Girona, han atès 229 urgències diàries de mitjana, mentre que l'helicòpter s'ha mobilitzat dues vegades cada dia a les comarques gironines. La resta d'avisos que han requerit desplaçar efectius s'han cobert amb l'atenció domiciliària urgent o desplaçant metges d'ambulatoris. En total, el nombre d'afectats atesos durant el 2013 ha estat de 102.764, una mitjana de 281 pacients al dia.

El cap territorial del SEM a Girona, Jaume Heredia, destaca que les ambulàncies triguen poc ?menys de dos minuts a sortir en direcció a una urgència, i que en el 98% dels casos arriben en menys de 20 minuts. De fet, a la regió sanitària de Girona treballen simultàniament entre 50 i 66 ambulàncies, segons la franja horària i l'època de l'any. Així mateix, Heredia explica que bona part de les trucades que fan els ciutadans al 061 es resolen amb l'atenció telefònica i no cal activar cap ambulància. "Darrere del telèfon 061 hi ha una plataforma de metges i infermeres que ofereixen informació sanitària qualificada i moltes de les trucades es resolen a distància", detalla. Al llarg de l'any passat, el 061 va rebre 141.598 alertes i el 40% es van poder resoldre sense necessitat d'haver de desplaçar cap efectiu fins al lloc dels fets.

Tot i que a la regió sanitària de Girona hi ha sempre entre 50 i 66 ambulàncies operatives de forma simultània, a l'estiu es reforcen el nombre d'efectius a la costa perquè hi augmenta la població. Heredia assegura que actualment les ambulàncies no són recursos estàtics, sinó que es reparteixen estratègicament, perquè tinguin capacitat de cobrir qualsevol avís en el menor temps possible. A més, tenen implantats sistemes de geolocalització que permeten saber, des de la coordinació central, on és cada efectiu en el moment de rebre un avís i enviar-hi el més proper.

Així, quan s'accelera el ritme habitualment ràpid de les emergències mèdiques, és quan s'activa algun dels anomenats codis. A la regió de Girona n'hi ha tres ara mateix, per a pacients potencialment greus que poden haver patit un ictus, infart o politraumatisme. Per això, en aquests casos, la prioritat és que l'engranatge del sistema sanitari funcioni a la perfecció. L'objectiu dels codis és actuar de manera ràpida, tot portant el pacient a aquell centre mèdic on li podran proporcionar ràpidament l'atenció que necessita. Això no només permet millorar la supervivència dels pacients sinó que també evita que les possibles seqüeles puguin arribar a ser més greus.

Al llarg de l'any 2013, el codi infart s'ha activat en 313 ocasions, el codi ictus un total de 455 i el codi politrauma en 709 vegades. Heredia avança que estan treballant en dos nous codis que podrien entrar en funcionament, com el codi risc de suïcidi per a víctimes potencials i el codi sèpsia, d'infeccions greus.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook