11 de març de 2014
11.03.2014

Salvar l'edifici de l'Ajuntament de Castellfollit costarà almenys 275.000 €

El consistori, a part del conveni aprovat ahir, haurà d'afrontar una compensació de lloguers de 800 euros al mes des del 2008

11.03.2014 | 00:00
Jacint Planas (advocat) i Joan Gussinyer a la biblioteca que l'Ajuntament usa per fer els plens.

L'Ajuntament de Castellfollit de la Roca, al ple d'anit, va aprovar per unanimitat facultar Moisès Corominas (alcalde de la localitat per CiU) per signar el conveni que obliga el consistori a pagar 175.000 euros per evitar l'enderroc de la casa consistorial. Va ser el punt culminant d'un litigi de 7 anys, que ha costat uns 100.000 euros de despeses judicials a la municipalitat. Així, evitar haver d'ensorrar l'edifici té, de moment, un cost públic de 275.000 euros.
Sobre l'acord, Moisés Corominas va dir que "l'hem discutit de manera formal amb els grups municipals i els advocats". Anna Maria Serra (la secretària) va definir el conveni de tràmit pendent de validació judicial. Jacint Planas (advocat de la família Gussinyer) va preveure que el jutjat no posarà traves perquè l'acord tiri endavant. El ple també va aprovar demanar una ajuda de 175.000 euros al fons de Compensació de la Diputació de Girona. El suport derivarà de la part anual de la compensació interterritorial que c0rrespon a l'Ajuntament.
A partir del plenari, l'alcalde té 10 dies per signar l'acord amb la família Gussinyer (propietat dels immobles causa del conflicte). En el moment que el signi haurà de pagar 87.500 euros, la meitat de la part establerta. Després, l'Ajuntament tindrà 3 mesos per reconstruir l'escala d'accés a l'immoble de la part guanyadora dels litigis. Feta l'escala, l'Ajuntament haurà de pagar els 87.500 euros que completen el tracte.
Per la seva part, la família Gussinyer cedeix els 20,41 metres que l'Ajuntament havia ocupat per causa d'una equivocació d'origen i dóna per executada la sentencia emesa pel Jutjat Administratiu 1 de Girona del 7 d'abril del 2009 i refermada pel TSJC el 18 d'octubre del 2010.
Acabat el ple, Joan Gussinyer, portaveu de la família, va mostrar-se satisfet dels resultats i va definir els 175.000 euros com una compensació al patiment que han patit ell i la seva família per culpa de l'obra. Va valorar que si el litigi no hagués estat entre un veí i l'administració no s'hauria allargat tant. La causa, segons ell, és perquè l'Administració litiga amb diners públics,
Tot i les quantitts assumides per l'Ajuntament, el grup d'ERC a l'oposició va votar donar facultat a l'alcalde per signar el conveni. El motiu, segons Miquel Reverter (ERC) és que "estem entre l'espasa i la paret". L'altra opció, segons va explicar fora del ple, era ensorrar l'edifici i retornar totes les subvencions de la construcció. L'edifici va tenir un cost aproximat de 750.000 euros, en la seva major part provinents d'ajuts de la Generalitat. Un cop estigui tot acabat, va assegurar que demanarà responsabilitats tècniques i polítiques.

Lloguers
Tot i que l'acord dels 175.000 euros salva la casa consistorial, encara queda una punta per complir, de la qual l'equip de govern va donar-ne compte al ple. Es tracta d'una sentència del Tribunald'Expropiació (Refermada pel TSJC i el Suprem), la qual obliga l'Ajuntament a compensar la propietat veïna amb una estimació dels lloguers perduts per causa de les obres de la casa consistorial. Han de pagar 800 euros per cada mes que ha passat des del 16 d'abril del 2008. Ahir Jacint Plana,advocat de la família Gussinyer, va valorar que a l'estiu passat passaven de 50.000 euros.
Així, les despeses provocades pels efectes colaterals a la construcció de l'Ajuntament al final pujararan uns mínims de 100.000 euros de despeses judicials i de 50.000 euros de lloguers deduïts. Sumats al conveni d'ahir, la suma puja fins a 325.000 euros.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook