La divisió interna no es tradueix en accions concretes. O el sector crític no ha tingut suficient temps per presentar batalla o no hi ha alternativa real. Ara per ara, els votants socialistes no hauran de passar per les urnes aquesta primavera. Els processos de primàries oberts a Salt i Lloret de Mar han confirmat la condició de precandidats a la fins ara cap del grup municipal socialista de Salt, Iolanda Pineda, i del secretari d'implantació de l'Agrupació de Lloret, Toni Lorente, a les pròximes eleccions municipals de 2015. Pineda i Lorente s'afegeixen a la confirmació de Pere Casellas, que també va aconseguir l'aval de la militància de Figueres per encapçalar la llista dels socialistes l'any vinent. A partir d'ara, les assemblees de les dues agrupacions hauran de confirmar Lorente i Pineda com a caps de llista.

A Lloret, finalment, només Lorente va presentar la seva candidatura les primàries amb l'aval de 38 dels 57 militants de l'agrupació, un 66% de suports que superava amb escreix el 20% que exigeix el reglament de primàries del partit. "Encara que ens hauria agradat que hi hagués més d'un candidat per poder fer votacions, des de l'agrupació valorem molt positivament el fet que la gran majoria de militants recolzin un projecte que uneix sensibilitats i demostra una gran capacitat de lideratge", va assenyalar des de Lloret.

"Tinc la convicció que hem de ser humils i honestos i tinc la voluntat ferma de representar tots els afiliats i afiliades del partit així com els ciutadans i ciutadanes de Lloret. Em sento capaç i preparat per encapçalar un projecte que ens permeti aconseguir el repte de millorar la vida de les persones de Lloret", va proposar Lorente.

Iolanda Pineda també ha estat l'única militant de la seva agrupació que va presentar els avals. Pineda, exalcaldessa de Salt (2007-2011) i actual portaveu del grup del PSC, té el suport de gairebé el 50% de la militància saltenca, que n'haurà de confirmar la candidatura en una pròxima assemblea. "Si l'assemblea confirma la nostra candidatura, afrontarem el repte de recuperar l'alcaldia de Salt amb il·lusió. Salt necessita, ara més que mai, un govern que asseguri fermesa, honestedat i credibilitat. Apostem a favor de donar importància real a la lluita contra l'atur i les polítiques socials i d'habitatge, que a Salt exigeixen un esforç i una sensibilitat especials", es proposa Iolanda Pineda.

Tant Pineda com Lorente se sumen així al col·lectiu de Figueres que tampoc va tenir candidat alternatiu. L'agrupació local del PSC de Figueres ha escollit com a candidat a primàries per ser cap de llista de les pròximes eleccions locals Pere Casellas. L'actual regidor a l'oposició va obtenir 44 suports de 70, una xifra que suposa més del 50%. Casellas va assegurra que sent que el partit li dóna suport a la ciutat i va dir que la nova llista que es confeccionarà de cara al setembre vinent serà "potent" i que estarà integrada per diversos "independents molt ben preparats". Tot i que encara no han transcendit noms. Casellas va dir que la també edil Mireia Guerrero "és molt important" però que també hi haurà incorporacions noves de caire més "catalanista" i amb "ganes de girar la ciutat".

Casellas ja va ser el candidat del PSC en últimes eleccions municipals del 2011. Però es va convertir en el cap visible del partit quan Armangué va marxar després de la derrota electoral de 2007 i, finalment, va pactar amb l'aleshores alcalde, Santi Vila. Un pacte que no va finalitzar el mandat i van acabar fora del Govern municipal. En aquells comicis havia obtingut cinc regidors però als de 2011 es va quedar només amb dos. Malgrat això, Casellas es va mostrar convençut del canvi i amb ganes d'afrontar la nova llista, l'ordre de la qual està previst que s'elabori al gener vinent. De moment, ja estan treballant amb algunes de les persones que la compondran tot i que no les va concretar.